Arşiv logosu
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kibar, Beyhan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 20 / 31
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Ameliorative effects of humic acid and L-tryptophan on enzyme activity, mineral content, biochemical properties, and plant growth of spinach cultivated in saline conditions
    (Wiley, 2024) Turfan, Nezahat; Kibar, Beyhan; Davletova, Nazakat; Kibar, Hakan
    Salinity poses a significant abiotic stress that limits plant productivity, thereby posing a serious threat to agricultural sustainability and worldwide food security. Techniques that can overcome this problem are needed. Recent focus has been placed on employing organic substances like humic acid (HA) and amino acids, including L-tryptophan (L-TRP), to mitigate the negative effects of salt stress on cultivated plants. Accordingly, in this research, the impact of foliar applications of HA and L-TRP, both separately and combined, on the growth parameters and biochemical properties of spinach subjected to salt stress was investigated. In the present study, eight treatments (1. control, 2. salt (NaCl), 3. HA, 4. L-TRP, 5. HA + NaCl, 6. L-TRP + NaCl, 7. HA + L-TRP, and 8. HA + L-TRP + NaCl) were investigated. The study showed that salt stress markedly reduced several growth properties in spinach, including plant height, number of leaves, leaf dimensions, and both fresh and dry weight. Additionally, it significantly lowered contents of chlorophyll (a, b, and total), carotenoid, polyphenol, lutein, anthocyanin, polyphenol oxidase, glycine betaine, relative water content, and the antioxidant enzyme activities (ascorbate peroxidase, catalase, peroxidase, and superoxide dismutase). On the other hand, significant increases were observed in sodium, chlorine, potassium, sulfur, zinc, nickel, proline, malondialdehyde, and hydrogen peroxide levels of spinach with salinity. Individual and combined applications of HA and L-TRP positively influenced plant growth, relative water content, activities of antioxidant enzyme, chlorophyll, and mineral contents of spinach under both normal and saline conditions. In conclusion, the combined use of HA and L-TRP under salt stress conditions is promising in mitigating the negative impacts of salinity and can be suggested as an effective alternative approach for cultivating spinach in saline environments.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bazı beyaz baş lahana hatlarının kök ur hastalığına (Plasmodiophora brassicae Wor.) karşı reaksiyonlarının belirlenmesi
    (2016) Deligöz, İlyas; Kibar, Beyhan; Karaağaç, Onur; Kar, Hayati; Apaydın, Aydın
    Plasmodiophora brassicae Wor. tarafından oluşturulan lahana kök ur hastalığı dünyada lahanagillerin en önemli toprak kökenli hastalığıdır. Yoğun olarak bulaşık topraklarda hastalık nedeniyle %100 verim kaybı oluşabilmektedir. Kimyasal mücadelenin etkisiz olması nedeniyle hastalıkla mücadele oldukça zor olup, tarlaya etmenin bulaşmasının önlenmesi, kültürel önlemlerle birlikte dayanıklı çeşitlerin kullanılması mücadelede en etkili yoldur. Bu çalışmada 114 lahana ıslah hattının kök ur hastalığına karşı reaksiyonları test edilmiştir. Her bir beyaz baş lahana hattı 10 tekerrürlü olacak şekilde P. brassicae’nin ECD 16/31/31 ırkı ile inokule edilmiştir. Sonrasında hatların reaksiyonları 0-3 skalasına göre değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda test edilen hatların tamamı hassas olarak belirlenmiştir. Dayanıklı kontrol olarak kullanılan Tekila F1 ve Kilaton F1 beyaz baş lahana çeşitleri ile Clapton F1 karnabahar çeşidi de etmenin ECD 16/31/31 ırkına karşı hassas olarak bulunmuştur.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Changes in some nutritional, bioactive and morpho-physiological properties of common bean depending on cold storage and seed moisture contents
    (Pergamon-Elsevier Science Ltd, 2019) Kibar, Hakan; Kibar, Beyhan
    Seed moisture content is one of the most important storage parameters affecting the quality of stored common beans. This study was conducted to investigate the changes in some nutritional, bioactive and morpho-physiological properties of common bean stored at three different seed moisture contents (6.4, 11.7 and 17.3%), 4 degrees C and 65% RH for 12 months. Significant differences were determined in terms of examined properties depending on different seed moisture contents before and after storage. Protein, essential mineral contents, total phenolic content, bulk density, true density and electrical conductivity decreased consistently as seed moisture content increases both before and after storage. On the contrary, dimensional properties, shape index values, thousand grain weight and total flavonoid content increased linearly with increase of seed moisture content both before and after storage. As a result, protein, essential mineral contents (potassium, magnesium, calcium, iron, zinc, manganese), antioxidant activity, total phenolic and total flavonoid content of common bean significantly decreased at the end of 12 months storage compared with before storage, while the contents of heavy metals such as Co, Sn and Pb increased after storage. In addition to, highly significant and positive correlations were determined between L* and WI, b* and C*, Dg and Da, Dg and Sa, Sa and Sv, P and K, P and Ca, ash and pH, Zn and Cu, Se and As. The results of this study clearly indicated that low seed moisture content was the most suitable to maintain the quality of common beans for long-term storage. (C) 2019 Elsevier Ltd. All rights reserved.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Determination of morphological variability among cabbage (Brassica oleracea var. capitata L.) hybrids and their parents
    (2016) Kibar, Beyhan; Karaağaç, Onur; Kar, Hayati
    Bu çalışma, yeni deneysel beyaz baş lahana hibritleri ve onların ebeveynlerinin morfolojik özelliklerini belirlemek için yürütülmüştür. İncelenen hibritler ve ebeveynler arasındaki morfolojik varyabiliteyi belirlemek amacıyla hibritler ve ebeveynler 34 morfolojik özellik için ana bileşen analizi ve kümeleme analizi ile analiz edilmiştir. Ana bileşen analizinin sonuçları ilk üç temel bileşenin araştırılan tüm morfolojik özellikler için 28 beyaz baş lahana hibriti arasındaki toplam varyabilitenin %39.76'sını ve 22 beyaz baş lahana ebeveyni arasındaki toplam varyabilitenin %45.34'ünü açıkladığını göstermiştir. İlk temel bileşen en önemli bileşen olarak bulunmuştur ve onu oluşturan özellikler (bitki boyu, bitki eni, baş ağırlığı, baş çapı ve baş yüksekliği) aslında lahana ıslahında ıslahçılar tarafından en büyük öneme sahip özellikler olarak düşünülmektedir. Kümeleme analizinin sonucunda beyaz baş lahana hibritlerinin 11 grupta ve ebeveynlerin 9 grupta kümelendiği belirlenmiştir. Ana bileşen analizi ve kümeleme analizi beyaz baş lahana hibritleri ve onların ebeveynlerinin oldukça değişkenlik gösterdiğini, verim ve verim bileşenleri için önemli bir varyasyona sahip olduklarını doğrulamıştır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Determination of nutritional and bioactıve properties in some selected wild growing and cultivated mushrooms from Turkey
    (Wydawnictwo Akad Rolniczej W Lublinie, 2018) Turfan, Nezahat; Pekşen, Aysun; Kibar, Beyhan; Ünal, Sabri
    This study aimed determining the contents of soluble protein, free amino acid, phenolic, flavonoid, soluble carbohydrate, sugars (glucose, fructose and sucrose) and elements in selected wild growing and cultivated mushroom species collected from various locations of Turkey. Significant differences (P < 0.05) were found for the contents of total free amino acid, soluble protein, phenolic, flavonoid, soluble carbohydrate and sugars. The total free amino acid, soluble protein, phenolic, flavonoid and soluble carbohydrate contents of mushrooms ranged from 33.57-126.57 mg g(-1), 2.77-7.55 mg g(-1), 28.68-157.39 mg g(-1), 8.5530.66 mg g(-1) and 59.89-343.55 mg g(-1), respectively. Elemental analysis showed that mushrooms contained significant amounts of potassium (1345.07-9310.17 mg kg(-1)), phosphorus (1462.44-6159.45 mg kg(-1)), calcium (18.78-349.15 mg kg(-1)), sulphur (952.41-12486.63 mg kg(-1)), iron (80.62-606.26 mg kg(-1)), manganese (22.65-147.57 mg kg(-1)), zinc (103.26-522.81 mg kg(-1)) and selenium (0-115.40 mg kg(-1)). Nutritient composition varied with mushroom species. The means of total soluble protein, total phenolic, total flavonoid, potassium, phosphorus, sulphur, chlorine, sodium, iron, calcium, manganese, selenium, zinc and copper contents in wild growing mushrooms were found higher than cultivated mushrooms.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Determination of optimum culture conditions for mycelial growth of macrolepiota procera mushroom
    (Wydawnictwo Akad Rolniczej W Lublinie, 2020) Pekşen, Aysun; Kibar, Beyhan
    Macrolepiota procera, commonly called the Parasol Mushroom, is a delicious mushroom collected from the nature and commonly consumed by the public in many regions of Turkey. This study was conducted to determine the optimum culture conditions (pH, temperature, carbon and nitrogen sources) for mycelial growth of M. procera. Three pH values (pH 5.0, 5.5 and 6.0), four incubation temperatures (15, 20, 25 and 30 degrees C), seven carbon (C) sources (dextrose, glucose, lactose, maltose, mannitol, sucrose and xylose) and six nitrogen (N) sources ((NH4)(2) HPO4, NH4NO3 and Ca(NO3)(2), malt extract, peptone and yeast extract) were investigated. In the second step of the study, the effect of seven pH values (4.0, 4.5, 5.0, 5.5, 6.0, 6.5 and 7.0) on the mycelial colony diameter was examined at 20 and 25 degrees C since these temperatures gave the best mycelial growth in the previously conducted temperature experiment. The best mycelial growth was determined at pH 6.0. The optimum temperature for mycelial growth of M. procera was found as 25 degrees C. The use of glucose as carbon source and yeast extract and peptone as nitrogen source in the culture medium gave the best results for mycelial growth. Determining of optimum culture conditions for mycelial growth of M. procera will provide important contributions to the fortcoming studies on it's commercially cultivation in Turkey.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Determination of the nutritional and seed properties of some wild edible plants consumed as vegetable in the Middle Black Sea Region of Turkey
    (Elsevier Science Bv, 2017) Kibar, Beyhan; Kibar, Hakan
    This study was carried out to determine the some nutritional and seed properties of three wild edible plants, namely, Malva neglecta (common mallow), Polygonum cognatum (knotweed) and Trachystemon orientalis (Abraham-Isaac-Jacob), consumed as vegetable in the Middle Black Sea Region of Turkey. In this study, the plants were collected from five different localities in four different provinces (Amasya, Ordu, Samsun and Tokat) of the region. As a result, the nutritional and seed properties of wild edible plants varied considerably depending on the species and locality. Nutritional analysis showed that the wild edible plants contained important levels of protein (15.71 to 19.96%), potassium (1219.19-1867.47 mg/100 g), phosphorus (56.89-195.86 mg/100 g), calcium (282.96-688.32 mg/100 g) and magnesium (112.54-165.79 mg/100 g). The length, width, thickness, geometric mean diameter, sphericity, surface area, volume, 1000 seed weight and bulk density of wild edible plant seeds varied from 1.71 to 3.11 mm, 1.37 to 1.83 mm, 1.00 to 1.61 mm, 1.41 to 2.06 mm, 0.60 to 0.85, 6.27 to 13.29 mm(2), 1.20 to 3.17 mm(3), 1.40 to 3.41 g and 532.3 to 680.9 kg/m(3), respectively. The germination rate and mean germination time of seeds changed from 36.33 to 64.67% and 7.00 to 12.67 day, respectively. The results clearly revealed that these wild plants had important nutritional properties. Thus, these wild plant species could serve as good and cheap food sources in human diet. Additionally, the findings of this study may provide useful information on nutritional composition and seed properties of these wild plants for researchers. (C) 2016 SAAB. Published by Elsevier B.V. All rights reserved.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Effects of Different Growing Media and Humic Acid Doses on Plant Growth and Quality in Radish
    (2023) Öztürk, Yağmur Özge; Kibar, Beyhan
    This research was conducted to determine the effects of different growing media and humic acid doses on plant growth parameters and quality properties in cherry-red radish. In the study, 4 different growing media [Soil, Peat:Perlite (1:1), Peat:Perlite (2:1) and Peat:Perlite (3:1)] consisting of soil and mixtures of peat and perlite at different ratios were used. In addition to, 0 (control), 500, 1000 and 2000 ppm doses of humic acid in liquid form named TKİ Hümas were investigated. Rolex F1 cherry-red radish variety (Raphanus sativus L. var. sativus) was used in the study. According to the findings obtained from the research, it was detected that Peat:Perlite (2:1) medium came to the forefront in terms of plant growth parameters and quality properties among the growing media. It was found that humic acid applications (500, 1000 and 2000 ppm) significantly increased tuber fresh weight, tuber diameter and tuber length compared to the control (0 ppm). Among the humic acid doses, the highest tuber fresh weight, tuber diameter and tuber length were obtained from 1000 ppm dose. In general, it was determined that soilless growing media and humic acid had positive effects on plant growth and quality. When the growing media and humic acid doses are evaluated among themselves, it was concluded that especially Peat:Perlite (2:1) medium and 1000 ppm dose were more effective on plant growth and quality and could be used successfully in soilless cherry-red radish cultivation in terms of agricultural sustainability and productivity.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Effects of Different Organic Fertilizers on Plant Growth, Yield, Quality Properties and Element Contents in Spinach
    (2022) Türkkan, Özgül Yaman; Kibar, Beyhan
    This study was conducted to determine the effects of different organic fertilizers on plant growth, yield, quality properties and element contents in spinach (Spinacia oleracea L.). The research was carried out under open field conditions in Bolu province. In the study, Matador spinach variety was used and seven different applications were examined. The applications were as follows: 1) Control, 2) Chicken manure, 3) Turkey manure, 4) Sheep manure, 5) Cattle manure, 6) Vermicompost and 7) Chemical fertilizer. The experiment was established in randomized complete block design with three replications. According to the research findings, significant differences were found among the applications. In general, organic fertilizer applications significantly increased yield, plant height, plant wet weight, plant dry weight, dry matter content, number of marketable leaves, nitrogen, phosphorus, sulphur and selenium contents of the plant in comparison with control and chemical fertilizer. The highest yield was determined in cattle manure application. It was observed that cattle manure increased the yield by 88.08% compared to the control and increased the yield by 41.16% compared to the chemical fertilizer. In organic fertilizer applications, heavy metal contents such as arsenic, chrome, cobalt, and nickel were found to be lower than the control and, aluminum and cadmium contents were found to be lower than chemical fertilizer. As a result, it was determined that organic fertilizers examined in the study have positive effects on plant growth, yield, quality properties and element contents of spinach and organic fertilizers can be used successfully for sustainable agriculture in spinach cultivation.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Effects of Different Putrescine and Salicylic Acid Applications on Germination, Plant Growth, Quality Properties and Nutrient Content of Lettuce (Lactuca sativa L.) under Saline Conditions
    (2023) Kiemde, Ousseini; Kibar, Beyhan
    Objective: This study was conducted to determine the effects of putrescine and salicylic acid applications at different doses on germination, plant growth, quality properties and nutrient contents of lettuce under saline conditions. Materials and Methods: In the study carried out in climatic chamber conditions, a total of 15 different applications using two different salt levels (100 and 200 mM), two different putrescine doses (0.5 and 1.0 mM) and two different salicylic acid doses (0.5 and 1.0 mM) were investigated. The effects of putrescine and salicylic acid separately and together with salt were examined. Results: According to the findings obtained from the research, it was detected that salinity negatively affected the germination, plant growth, quality properties and nutrient contents of lettuce. In general, it was determined that putrescine applications under saline conditions increased germination and plant growth parameters and significantly reduced the negative effects of salt stress. Furthermore, it was found that the 1.0 mM Putrescine+200 mM NaCl application, in which salt and putrescine were used together, increased germination rate by 75.57%, plant height by 42.49%, plant fresh weight by 58.89% and number of marketable leaves by 43.20% compared to the 200 mM NaCl application. Conclusion: It was concluded that 0.5 mM Putrescine+100 mM NaCl, 1.0 mM Putrescine+100 mM NaCl and 1.0 mM Putrescine+200 mM NaCl applications were the most effective applications against salt stress in lettuce among the applications examined in the study, and these applications could be recommended as an alternative application method for lettuce cultivation in areas with salinity problems.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Effects of various carbon and nitrogen sources on mycelial biomass production of Macrolepiota procera and Polyporus squamosus in submerged culture
    (2016) Pekşen, Aysun; Kibar, Beyhan
    Bu çalışma, değişik karbon ve azot kaynaklarının Türkiye'nin önemli yenilebilir mantarlarındanMacrolepiota procera ve Polyporus squamosus'un sıvı kültürde misel biyomas üretimi üzerine etkisiniaraştırmak için yapılmıştır. Çalışmada yedi karbon (dekstroz, glikoz, laktoz, maltoz, mannitol, sükrozve ksiloz) ve altı azot kaynağı ((NH4)2HPO4, NH4NO3, Ca(NO3)2,malt ekstrakt, pepton ve maya ekstrakt) kullanılmıştır. Azot ve karbon içermeyen Sabouroud (SB) ve Dekstoz Maya Ekstrakt (DYE) sıvı ortamları kontrol olarak kabul edilmiştir. Tüm karbon ve azot kaynakları M. procera ve P.squamosus'da misel biyomas üretimini önemli (p<0.01) derecede teşvik etmiştir. Misel biyomas üretimi için optimum karbon ve azot kaynakları, mantar türlerine bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Sonuçolarak, misel biyomas üretimi için P. squamosus'da en uygun karbon kaynağı ksiloz iken, M. procera için dekstroz bulunmuş, bunu glikoz, mannitol, sükroz ve laktoz izlemiştir. Misel biyomas üretimi içinazot kaynağı olarak M. procera'da pepton ve malt ekstrakt, P. squamosus'da ise maya ekstrakt en iyi sonucu vermiştir. Her iki mantar türünde de, en düşük misel biyomas üretimi karbon ve azot içermeyen kontrol ortamında belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen temel bilgilerin M. procera ve P.squamosus'da misel biyomas üretimi için besin gereksinimleri ve sıvı kültür koşullarınınoptimizasyonunda faydalı olabileceği düşünülmüştür
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Evaluation of mineral composition of some wild edible plants growing in the Eastern Anatolia Region grasslands of Turkey and consumed as vegetable
    (Wiley, 2016) Kibar, Beyhan; Temel, Süleyman
    This study was conducted to determine the mineral contents and some nutritional properties of four wild edible plants (Bellevalia forniculata, Beta corolliflora, Caltha polypetala and Primula auriculata) growing in the grasslands of Eastern Anatolia Region, Turkey and are consumed as vegetable. This is the first scientific report on the nutritional composition of these species. The moisture content, pH, ash and total nitrogen content of the plants ranged from 79.73 to 86.10%, 4.85 to 5.61, 7.33 to 17.12% and 1.68 to 3.77%, respectively. Mineral analysis showed that the wild plants contained considerably high amounts of potassium (892.93-2,663.63mg/100g), phosphorus (239.57-636.77mg/100g), calcium (279.90-341.33mg/100g), magnesium (103.43-363.27mg/100g), iron (11.06-37.13mg/100g), manganese (1.56-5.39mg/100g) and zinc (2.28-3.36mg/100g). Mineral compositions of the plants varied significantly depending on the species. B.corolliflora had the richest content of minerals.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Exogenous citric acid, salicylic acid, and putrescine treatments preserve the postharvest quality and physicochemical properties of broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) during cold storage
    (Wiley, 2023) Kibar, Hakan; Kibar, Beyhan; Turfan, Nezahat
    To extend the postharvest storage life of broccoli samples (Brassica oleracea L. var. italica), an exogenous application of citric acid (CA), salicylic acid (SA), and putrescine (PUT) was tested in multiple combinations (0.5 and 1 mM) at 4 +/- 0.5 degrees C and 90 +/- 5% relative humidity (RH) for 21 days (d). The weight loss (WL), respiration rate (RR), total soluble solids (TSS), pH, color (L*, a*, b*, chroma, and hue angle), proximate and mineral contents, phenolic and flavonoid contents, and other biochemical properties of the treated and untreated broccoli samples were evaluated throughout the storage duration. The lowest WL was observed when exposed to 0.5 mM of PUT. 1 mM CA and PUT treatments were affected by RR, depending on storage conditions. The lowest TSS content was observed in broccoli samples treated with 0.5 mM CA among all treatments. The chroma value of the samples was preserved by the 0.5 mM SA treatment. The most abundant element in broccoli samples was potassium in the control application, followed by a 1 mM SA treatment. In addition, the protein content was the highest in the 1 mM PUT treatment. The highest vitamin C was determined in the 1 mM CA treatment, and the most abundant vanillic acid was found in broccoli exposed to the 0.5 mM and treatment. Glucose content was determined at the lowest level in the 0.5 mM SA treatment, while higher increases occurred in other treatments. In terms of these findings, 1 mM CA, 1 mM SA, and 1 mM PUT delay WL, RR, and color degradation and prolong the storage life of broccoli samples stored at 4 +/- 0.5 degrees C. It was concluded that the biochemical content, fresh weight, and green color of broccoli samples throughout postharvest and storage can be maintained longer by exogenous application of these natural compounds. Therefore, we recommend 1 mM PUT and 1 mM CA treatments to maintain the quality of broccoli by minimizing losses in morphological properties, mineral, and biochemical compositions during postharvest storage.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Farklı Dozlarda Hümik Asit Uygulamalarının Taze Soğan ve Marulda Bitki Gelişimi ve Kalite Üzerine Etkileri
    (2022) Kibar, Beyhan
    Bu çalışma, ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan taze soğan ve marulda farklı dozlarda hümik asit uygulamalarının bitki gelişimi ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bitkisel materyal olarak Karacabey soğan ve İntfa Kırmızı Kıvırcık marul çeşitleri kullanılmıştır. Çalışmada TKİ Hümas isimli sıvı formda hümik asidin 0 (kontrol), 500, 1000, 1500 ve 2000 ppm dozları ele alınmıştır. Hümik asidin farklı uygulama dozlarının taze soğan ve marulun bazı bitki gelişim parametreleri ve kalite özellikleri üzerinde istatistiki bakımdan önemli etkilerde bulunduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre hümik asidin taze soğanda bitki boyu, aks çapı, bitki yaş ağırlığı, bitki kuru ağırlığı, kök uzunluğu, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı ve kuru madde oranını; marulda ise bitki boyu, bitki yaş ağırlığı, bitki kuru ağırlığı, kök boğazı çapı ve yaprak sayısını kontrole göre önemli oranda artırdığı tespit edilmiştir. Genel olarak hümik asit uygulamalarının her iki türde de bitki gelişim parametreleri ve kalite özellikleri üzerinde olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Taze soğan ve marulda bitki yaş ağırlığının hümik asit dozlarına bağlı olarak kontrole göre sırasıyla %7.07-28.82 ve %15.61-48.94 oranında arttığı bulunmuştur. Hümik asit dozları değerlendirildiğinde, taze soğanda özellikle 1000 ppm dozunun, marulda ise 500 ppm dozunun bitki gelişimi ve kalite üzerinde daha etkili olduğu saptanmıştır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı pleurotus ostreatus (İstiridye mantarı) izolatlarının verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
    (2019) Kibar, Beyhan
    Bu çalışma, farklı Pleurotus ostreatus izolatlarının verim ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde yürütülen çalışmada; P. ostreatus mantar türünün Bolu ilinin farklı lokasyonlarından doğadan toplanarak elde edilen 4 farklı izolatı (PO-141, PO-142, PO-143 ve PO-144) materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada yetiştirme ortamı olarak saman, talaş ve kepek karışımından (%45 saman + %45 talaş + %10 kepek) oluşan ortam kullanılmıştır. Çalışmada farklı izolatlara ait misel gelişim süresi, ilk hasat süresi, mantar ağırlığı, verim, şapka uzunluğu, şapka eni, sap uzunluğu, sap çapı, mantarın renk özellikleri (L*, a*, b*, C* ve h°), pH, kül, kuru madde, SÇKM (suda çözünebilir kuru madde) ve protein içerikleri belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda izolatlar arasında ilk hasat süresi, şapka eni, kül, kuru madde ve SÇKM miktarı hariç incelenen özellikler bakımından önemli farklılıklar bulunmuştur. İzolatların misel gelişim süresi 28.8-32.2 gün, mantar ağırlığı, 22.27-29.38 g, verim değerleri 202.39-330.57 g kg-1, şapka uzunluğu 10.27-13.97 cm, şapka eni 9.02-10.46 cm ve protein içeriği %18.73-21.77 arasında değişmiştir. İzolatlar arasında en yüksek verim PO-143 izolatından (330.57 g kg-1) elde edilmiştir. Onu istatistiksel olarak aralarında fark olmayan PO-141 izolatı (305.01 g kg-1) yakından takip etmiştir. En düşük verim ise PO-144 izolatında (202.39 g kg-1) belirlenmiştir. Ayrıca PO-144 izolatının diğer izolatlara göre belirgin derecede daha koyu renkli olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre tüm özellikler birlikte değerlendirildiğinde PO- 141 ve PO-143 izolatları öne çıkmıştır. Daha sonra yapılacak çalışmalarla bu izolatların verim ve kalite yönünden P. ostreatus’un farklı ticari izolatları ile karşılaştırılması gerekmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı yetiştirme ortamlarının Pleurotus Eryngii mantarının gelişimi ve verimi üzerine etkileri
    (2016) Kibar, Beyhan
    Bu çalışma farklı yetiştirme ortamlarının Pleurotus eryngii mantarının misel gelişim süresi, ilk hasat süresi, verim ve biyolojik etkinliği üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada buğday sapı (BS), mısır sapı (MS), kavak talaşı (KT) ve çaşır (Ferula communis) bitki artığı (ÇBA) ortamları tek başlarına ve bu ortamlara %20 oranında buğday kepeği (BK) veya çeltik kepeği (ÇK) ilave edilerek hazırlanan toplam 12 farklı yetiştirme ortamı kullanılmıştır. Yetiştirme ortamlarının pH, nem, kül, karbon (C), azot (N) içeriği ve C:N oranı tespit edilmiştir. Ayrıca farklı yetiştirme ortamlarında misel gelişim süresi, ilk hasat süresi, verim ve biyolojik etkinlik oranı belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda en kısa misel gelişim süresi ve ilk hasat süresi MS ortamında (sırasıyla 13.6 gün ve 41.0 gün) belirlenirken, en uzun misel gelişim süresi ve ilk hasat süresi BS+PK ortamında (sırasıyla 36.6 gün ve 70.2 gün) gözlenmiştir. En yüksek verim ve biyolojik etkinlik MS ortamından (sırasıyla 24.4 g 100g-1 ortam ve %81.33) elde edilmiştir. Buna karşılık, en düşük verim ve biyolojik etkinlik değerleri ise sırasıyla BS+PK, KT ve BS ortamlarında bulunmuştur. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bol bulunan ve kolayca temin edilebilen çaşır bitki artıklarının tek başına ya da buğday veya çeltik kepeği ile karıştırılarak P. eryngii yetiştiriciliğinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Fasulyede (Phaseolus vulgaris L.) Farklı Tuz ve Putresin Uygulamalarının Çimlenme ve Fide Gelişimi Üzerine Etkileri
    (2020) Kibar, Beyhan; Şahin, Bilgehan; Kiemde, Ousseini
    Bu çalışma, dünyada ve ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan ve tuzluluğa hassas sebze türleriiçerisinde yer alan fasulyede farklı tuz ve putresin uygulamalarının çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkilerinibelirlemek amacıyla yapılmıştır. Bitkisel materyal olarak Öz Ayşe sırık taze fasulye çeşidi kullanılmıştır.Çalışmada, 3 farklı tuz (NaCl) seviyesi (50, 100 ve 200 mM) ve 3 farklı putresin dozunun (0.1, 1 ve 2 mM)kullanıldığı toplam 16 farklı uygulama ele alınmış olup, tuz ve putresinin ayrı ayrı ve birlikte etkileri incelenmiştir.Çimlendirme ve fide denemesi şeklinde yürütülen çalışmada; çimlenme oranı, radikula ve plumula uzunluğu,radikula yaş ve kuru ağırlığı, plumula yaş ve kuru ağırlığı, fide boyu, gövde çapı, kök uzunluğu, fide yaş ve kuruağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı, yaprak sayısı, klorofil, renk (L*, a*, b*, C* ve h°), pH, elektriksel iletkenlik vekuru madde miktarı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda uygulamalar arasında incelenen özellikler bakımındanönemli farklılıklar bulunmuştur. Tuzluluğun fasulye tohumlarında çimlenmeyi büyük ölçüde engellediği tespitedilmiştir. Tuzluluk şiddetinin artması ile çimlenme oranında ve fide büyümesinde önemli derecede azalmagörülmüştür. Tuz stresi altında putresin uygulamaları çimlenme özellikleri ve fide gelişim parametrelerinde artışsağlamıştır. Genel olarak putresin uygulamalarının tuz stresinin çimlenme ve fide gelişimi üzerinde meydanagetirdiği olumsuz etkileri azalttığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, putresinin 0.1 ve 1 mM’lık dozlarının 2 mM’lıkdoza göre hem tuzlu şartlarda hem de normal şartlarda çimlenme ve fide büyümesi üzerinde daha etkili olduğutespit edilmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Heterosis for yield contributing head traits in cabbage (Brassica oleracea var. capitata)
    (Pontificia Univ Catolica Chile, Fac Agronomia Ingenieria Forestal, 2015) Kibar, Beyhan; Karaağaç, Onur; Kar, Hayati
    The present investigation was carried out to study the direction and magnitude of heterosis in twenty-four hybrids for yield contributing head traits in cabbage (Brassica oleracea var. capitata L.). A field experiment was conducted during the cabbage growing season of 2011-2012 at the Black Sea Agricultural Research Institute, Samsun, Turkey. Hybrids and parents were evaluated in a randomized block design with three replications. Measurements were performed for head weight, head diameter and head length to estimate mid parent and better parent heterosis in each hybrid. The direction and magnitude of mid parent and better parent heterosis among hybrids for all the head traits was found to be highly variable. The maximum and significant heterosis in favorable directions both over mid parent and better parent for head weight (73.6 and 62.3%, respectively), head diameter (39.6 and 39.1%, respectively) and head length (25.3 and 21.6%, respectively) was observed in the hybrid P8 x P14. In this study, the hybrids P8 x P14, P3 x P13, P3 x P14 and P8 x P13 were found to be promising hybrid combinations with regard to their per se performance for head traits and the magnitude of heterosis. These hybrids can be selected for commercial exploitation of hybrid vigor. Thus, the information generated from this study might be vital and useful for breeders to develop hybrid varieties with better head traits and high yield through heterosis breeding.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Iğdır ili mantar tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi
    (2015) Kibar, Beyhan
    Bu çalışma, Iğdır ili kentsel alanında yaşayan insanların mantar tüketim alışkanlıklarının ve tercihlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. 2014 yılı içerisinde gerçekleştirilen çalışmanın materyalini, Iğdır ili şehir merkezinde ikamet eden toplam 210 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda Iğdır ili şehir merkezinde mantar tüketim oranının %68.6 olduğu tespit edilmiştir. Mantarın tadını sevmeme (%40.7) ve zehirlenme korkusu (%33.3) en büyük mantar tüketmeme nedenlerini oluşturmaktadır. Aile başına aylık ortalama mantar tüketimi 1.2 kg ve kişi başına aylık ortalama mantar tüketimi 324.3 g olarak belirlenmiştir. Mantar tüketenlerin büyük çoğunluğunun mantarı marketten (%43.6) ve taze olarak (%93.1) satın aldıkları belirlenmiştir. Mantar tüketim şekli olarak tüketicilerin genellikle mantarı sote yaparak (%29) yemeyi tercih ettikleri saptanmıştır. Mantar tüketenlerin %72.9'u mantar fiyatlarının normal olduğunu düşünmektedir. Mantar tüketenlerin %56.6'sı sadece kültür mantarı tükettiklerini, %37.2'si hem kültür mantarı hem de doğa mantarı tükettiklerini ve %6.2'si ise sadece doğa mantarı tükettiklerini bildirmişlerdir. Kültür mantarı satın alırken dikkat edilen krtiterler incelendiğinde, en büyük payı mantarın tazeliği (%25.3) ve temizliği (%16.8) oluşturmaktadır. Bu araştırma sonucunda, Iğdır ilinde mantar tüketiminin artırılması için mantar konusunda tüketici bilincinin geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Influence of different drying methods and cold storage treatments on the postharvest quality and nutritional properties of P. ostreatus mushroom
    (TUBİTAK Scientific & Technical Research Council Turkey, 2021) Kibar, Beyhan
    This study was conducted to determine the effects of different drying methods and cold storage treatments on the postharvest quality and nutritional properties of P. ostreatus mushroom. In the study, six different treatments including natural drying, oven drying (60 degrees C), microwave drying (450 W), storage at -18 degrees C, 4 degrees C and 10 degrees C were evaluated. After drying and cold storage, pH value, ash, protein, color, total phenolic content, total flavonoid content, antioxidant activity and element contents in mushroom samples were detected. According to findings obtained from the study, drying and cold storage treatments significantly (p < 0.01) affected the postharvest quality and nutritional composition of P. ostreatus. The protein content, ash content, L* color value, total phenolic content, total flavonoid content, antioxidant activity and essential mineral contents such as potassium, magnesium, phosphorus, calcium, iron, zinc, and manganese of P. ostreatus decreased after drying and cold storage compared to the fresh mushroom sample. As a result, the best treatment was determined as storage at 4 degrees C in terms of protection the quality and nutritional value of P. ostreatus during postharvest storage. In addition, natural drying was the most effective treatment among drying methods, and it can be used successfully for longterm storage of this mushroom. However, it was concluded that microwave drying method was not suitable for the preservation of P. ostreatus since it caused significant nutrient and quality losses. The results of the present study will provide useful information about postharvest preservation and processing of P. ostreatus for researchers working on this issue.
  • «
  • 1 (current)
  • 2
  • »

| Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphanesi, Bolu, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim