Yazar "Yarar, Hakan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 15 / 15
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Adölesan Sporcuların Beslenme ve Egzersiz Davranışlarının İncelenmesi(2023) Yarar, Hakan; Yilmaz, Sevil Karahan; Eskici, Günay; Köksal, Batuhan; Ceylan, Hüsne Büşra; Balikci, Recep; Saraç, Osman EmirÇalışmanın amacı; adölesan sporcuların beslenme ve egzersiz davranışlarının incelenmesidir. Çalışmaya farklı spor branşlarında aktif spor yapan, yaş ortalaması 12,9±0,8 yıl olan toplam 607 sporcu (482 erkek, 125 kadın) katılmıştır. Veriler, katılımcıların demografik özelliklerini içeren anket formu ve “Beslenme ve Egzersiz Davranış Ölçeği” (BEDÖ) kullanılarak elde edilmiştir. BEDÖ alt boyutlarından elde edilen puan ortalamaları psikolojik/bağımlı yeme davranışı 42,7±6,3, sağlıklı beslenme- egzersiz davranışı 47,2±6,3, sağlıksız beslenme-egzersiz davranışı 51,7±7,2 ve öğün düzeni 25,2±3,9 olarak belirlenmiştir. Psikolojik yeme davranışı ile sağlıklı beslenme-egzersiz davranışı (r=0,608), sağlıksız beslenme-egzersiz davranışı (r=0,606) ve öğün düzeni (r=0,411) arasında pozitif yönde yüksek düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir(p<0.05). Sağlıklı beslenme-egzersiz davranışı ile öğün düzeni (r=0,408) pozitif yönde orta düzeyde; haftalık antrenman günü (r=0,103) ile spor yapılan süre (r=0,201) zayıf düzeyde ve BKİ (r=0,102) ile pozitif yönde zayıf düzeyde ilişkiye sahiptir. Sağlıksız beslenme-egzersiz davranışı ile öğün düzeni (r=0.465) orta düzeyde, spor yapılan süre (r=0,201) ile haftalık antrenman günü (r=0,103) zayıf düzeyde, BKİ (r=0,088) ile zayıf düzeyde ilişkiye sahiptir. Spor branşlarına göre beslenme-egzersiz davranış ölçeği toplam ve alt puanları arasında farklılıklar olduğu (p<0.05) ve bu farklılığın daha çok futbol branşında olduğu belirlenmiştir. Sonuç: BEDÖ alt boyut puanları doğrultusunda adölesan sporcuların yüksek oranda sağlıksız beslenme-egzersiz davranışı ile psikolojik/bağımlı yeme davranışına sahip oldukları, spor branşlarına göre farklılıklar olduğu, yapılan sporun sıklık ve süresinin beslenme ve egzersiz davranışları üzerindeki etkisinin düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Adölesan sporcuların sağlık ve performans açısından genel ve spor beslenmesi konularında uzman kişilerden eğitim almasının gerekliliği büyük önem taşımaktadır.Öğe The effects of different recovery methods on anaerobic performance in combat sports athletes(Univ Palackeho & Olomouci, Fak Telesne Kultury, 2021) Yarar, Hakan; Gök, Ümit; Dağtekin, Ahmet; Saçan, Yunus; Eroğlu, HüseyinBackground: Athletes, who engage in combat sports, perform often several matches in a day during competitions. For this reason, recovery is a very important factor between matches. There are many different recovery methods applied by athletes and it is very important to know which one is more suitable for anaerobic performance. Objective: The aim of this study was to investigate the effects of different recovery methods on anaerobic performance in combat sports athletes. Methods: Thirteen experienced international level elite combat sports athletes (age 20.5 +/- 1.6 years, body height 175.3 +/- 4.5 cm, body mass 73.8 +/- 7.9 kg, body fat 11.4 +/- 3.9%, training experience 7.5 +/- 3.4 years) have participated voluntarily in this study. Athletes were involved in passive recovery (PR), cold water immersion (CWI) and active recovery (AR) methods after countermovement jump and Wingate anaerobic test. Also, body temperature and rating of perceived exertion were evaluated. In this study, a randomized crossover design was used and applications lasted three days. All measurements were performed at three different times (baseline, 1st and 2nd session) in a day. Two-way analysis of variance with repeated measures was used for statistical analysis. Results: For the countermovement jump there was a significant increase after CWI and AR. A significant decrease was found in the Fatigue index after CWI recovery. Body temperature was increased after CWI, AR, and PR. Rating of perceived exertion has increased in AR. Moreover, there were no significant differences were found in peak power and mean power. Conclusions: The results indicate that during intermittent recovery, CWI positively impacted countermovement jump and fatigue index. Also, AR has positively affected countermovement jump performance, while negatively affected the rating of perceived exertion. Thus our findings suggest that 10 min of CWI and AR can be adopted in competitions when successive matches take placeÖğe Effects of Ramadan fasting on physical activity level and body composition in young males(Int Journal Applied Exercise Physiology, 2019) Kocaağa, Tuğba; Tamer, Kemal; Karlı, Ümid; Yarar, HakanPurpose: The purpose of this study was to investigate the effects of Ramadan intermittent fasting on body composition, dietary intake and physical activity level of young males. Materials and Methods: Thirty three healthy young males aged between 18-25 years were participated as volunteers in this study. The study focused on three periods: the week before Ramadan (BRF), the first week of Ramadan (RF-FW) and the last week of Ramadan (RF-LW). Dietary intake (caloric and liquid intake, protein, fat and carbohydrate content), body composition measurements (body mass, body fat percentage and fat free mass) were conducted during BRF and RF-LW and physical activity questionnaire was completed during each period. Paired t test and Friedman test were used for statistical analysis. Results: According to the statistical analyses, body mass, body fat percentage, daily caloric intake, protein and carbohydrate content of the diet were significantly (p<0.05) reduced in Ramadan. On the contrary, no influence was seen on fat free mass, liquid intake and fat content of the diet. Moreover, there was a significant decrease (p<0.05) in total caloric expenditure caused by physical activity during RF-FW. However, no difference was shown between BRF and RF-LW regarding to total caloric expenditure. Similar to total caloric expenditure moderate PA was also decreased in RF-FW. On the other hand, caloric expenditure caused by high intensity physical activity was significantly (p<0.05) dropped both during RF-FW and RF-LW. Conclusion: Ramadan intermittent fasting was effective on body weight loss with just fat mass. Intensive physical activity patterns, total caloric intake and diet consumption except liquid and fat intake were reduced during Ramadan. As a consequence, performing moderate intensity activity during the month of Ramadan could be advised to the people, because of the beneficial effect on body composition.Öğe The Effects of Rapid Body Mass Loss on Body Composition and Athletic Performance in Combat Sports Athletes(Natl Cave Research & Protection Organization, India, 2020) Yarar, Hakan; Aliyazicioglu, Anil; Eylenoglu, Yahya; Aydin, Ridvan Enes; Akar, Erdi; Yildirim, Recep GurkanSixteen healthy, active male combat sports athletes participate as a volunteer for this study. Athletes were lost minimum 3% of their body weight within 24 hours. During this period, body weight (BW), urine specific gravity (USG), body composition (total body water (TBW), muscle mass (MM), body fat mass (BF %), visual reaction time (VRT) and auditory reaction time (ART), dynamic balance (DB), as well as handgrip strength (HS) and back extension strength (BES) were estimated. Measurements were taken in three different time (pre-test (baseline), post-test and during competition phase). No statistical significant difference in DB, reaction time, HS and BF% were evidenced. On the other hand statistically significant decrease was seen in BES, TBW and MM. Moreover significant increase was found in USG. The results of this study revealed that 3% body weight loss within 24 hours had negative effects on physical performance especially back extension strength. It was also observed that there were important changes in body composition.Öğe Elit seviyedeki sporcuların beslenme bilgi ve alışkanlıklarının değerlendirilmesi(2011) Yarar, Hakan; Gökdemir, Kadir; Eroğlu, Hüseyin; Özdemir, GünayBu çalışma ülkemizi uluslararası alanda temsil eden çeşitli branşlardaki elit sporcuların beslenme konusundaki bilgi ve alışkanlıklarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada denek grubunu, Basketbol, Voleybol, Futbol, Hentbol, Atletizm, Eskrim, Halter, Tenis, Tekvando, Güreş, Judo, Yüzme, Boks, Jimnastik, Badminton, Pentatlon, Kayak ve Okçuluk branşlarıyla uğraşan 18 farklı olimpik branştan rastgele seçilen elit düzey 334 sporcu oluşturmuştur. Veriler, konu uzmanı tarafından hazırlanan anket aracılığıyla toplanmış, istatiksel hesaplamalarda SPSS (version 15.0) programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak, elit sporcuların sporcu beslenmesi konusundaki bilgilerinin istenilen düzeyde olmadığı, kısmen yanlış beslenme alışkanlıklarına sahip oldukları, büyük çoğunluğunun akademik düzeyde eğitim görmüş ve milli sporcu olmalarına rağmen beslenmelerine yeteri kadar önem vermedikleri kanısına varılmıştır. Beslenme bilgilerinin arttırılması ve doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılması için bilimsel destek almaları gerektiği düşünülmektedir.Öğe Elit sporcularda beslenme destek ürünü kullanımı ve bilincinin degerlendirilmesi(2011) Yarar, Hakan; Gökdemir, Kadir; Özdemir, GünayBu çalışmada, özellikle son yıllarda kullanımı giderek artan beslenme destek ürünlerinin, profesyonel düzeydeki elit sporcularda kullanımı araştırılmıştır. Farklı branşlardaki elit sporcuların hangi beslenme destek ürünlerini kullandıkları, kullanım sıklığı, kullanım amaçları ve bilinç düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma: Basketbol, Voleybol, Futbol, Hentbol, Atletizm, Eskrim, Halter, Tenis, Tekvando, Güreş, Judo, Yüzme, Boks, Jimnastik, Badminton, Pentatlon, Kayak ve Okçuluk olmak üzere 18 farklı olimpik branşta rastgele seçilen elit düzey 334 sporcuya uygulanmıştır. Konu Uzmanı tarafından hazırlanan anket aracılığıyla toplanan verilere, yüzde frekans istatistikleri ve ki kare analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak; Farklı branşlarda elit seviyedeki üst düzey sporcuların, büyük bir bölümünün beslenme destek ürünü kullandığı belirlenmiştir. Sporcular tarafından 40’ın üzerinde farklı beslenme destek maddesi kullanılırken, en çok tercih edilen ürünler ise; Protein tozları ve aminoasitlerdir. Sporculara beslenme destek ürünü kullanım amaçları sorulduğunda: ilk üç sırayı, performansı artırmak, kas kütlesini artırmak ve zindelik almıştır. Sporcuların büyük çoğunluğu akademik düzeyde eğitim görmüş, milli sporcu olmalarına rağmen, beslenme destek ürünü kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları söylenebilir. Ayrıca besin destek ürünü seçiminde büyük ölçüde antrenörlerin etkisi olduğu, sporcuların kişisel ihtiyaçlarına uygun ürün seçiminin olmadığı da belirlenmiştir. Özellikle bu konuda sporcuları ve spor adamlarını bilgilendiren eğitim çalışmalarına gerek olduğu ifade edilebilir.Öğe Evaluation of the knowledge, attitudes, and behaviors of the students studying in the coaching education department regarding the utilization of nutritional ergogenic supplement(Lahore Medical Research Center LLP, 2022) Yarar, Hakan; Eskici, Günay; Yılmaz, Sevil Karahan; Kuca, Volkan; Yazıcı, BayramAim: The purpose of this study is to ascertain the knowledge, attitudes, and behaviors of students studying in the Coaching Education Department of the Faculty of Sport Sciences regarding the utilization of nutritional ergogenic supplements. Methods: 61.5% of the participants were male (n=264), 38.5% (n=166) were female. Data were collected by conducting an online questionnaire. 19.5 % of students reported using ergogenic nutritional supplement products. The students received an average score of 3.1 +/- 0.7 on the benefit sub-dimension of the attitude scale toward nutritional ergogenic supplement products, 2.7 +/- 0.6 on the side effects and ethical sub-dimension, and 2.9 +/- 0.7 on the natural nutrition sub-dimension. Results: A significant difference has been detected in the mean scores of students on the benefit sub-dimension depending on their gender, sports branch, and use of nutritional supplement products, on the side effects and ethical sub-dimension depending on their gender, class, and use of nutritional supplement products, and on the natural nutrition sub-dimension depending on their gender and use of nutritional supplement products (p<0.05). Conclusion: Students gave the expected answer to most of the questions regarding the use of nutritional ergogenic supplements. Observing the beneficial effect of taking the sports nutrition course on the responses, reveals the importance of education once again.Öğe Farklı Dayanıklılık Antrenmanlarında Oluşan Sıvı Kaybının İncelenmesi(2020) Babur, Mehmet; Yarar, Hakan; Işlek, Hasan; Şubatlioğlu, Volkan; Temelli, GülnurYapılan bu çalışmanın amacı iki farklı ortamda yapılan (karada ve suda) dayanıklılık antrenmanının vücut sıvı miktarı üzerineetkilerinin incelenmesidir. Bu çalışmaya yüzme eğitimi almış [(??? + ????) yaş: 20,06±1,91 yıl; boy: 178,06±7,84cm; vücutağırlığı: 72,87± 6,91kg; vücut yağ yüzdesi: 9,94±3,18] olan 16 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada sporcularrastgele örneklem seçim yöntemi ile 2 eşit gruba ayrılmış (8 kara antrenmanı gurubu, 8 su içi egzersiz grubu) ve 15 dakikalıkısınma ile birlikte toplam 2 saat dayanıklılık antrenmanı uygulamıştır. Çalışmada ilk uygulamalar tamamlandıktan sonra 24saat ara verilmiştir. Sonrasında kara antrenman grubu su içi egzersiz, su içi egzersiz grubu ise kara antrenmanı uygulamıştır.Bu esnada iki saatlik dayanıklılık antrenmanı öncesi ve hemen sonrası vücut kompozisyonu ölçümleri (vücut ağırlığı, vücutsıvı miktarı, kas kütlesi vücut yağ yüzdesi), idrar yoğunluğu ve vücut sıcaklığı ölçümleri yapılmıştır. İstatistiksel analizlerdeeşleştirilmiş örneklerde t-testi kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda vücut ağırlığı, vücut sıvı miktarı, kaskütlesi, vücut yağ yüzdesi ve vücut sıcaklığı değerlerinde anlamlı fark olduğu (p<0,05), idrar yoğunluğunda ise istatistikselolarak anlamlı bir fark olmadığı (p>0,05) belirlenmiştir. Sonuç olarak her iki ortamda da yapılan dayanıklılık egzersizlerindevücut sıvı miktarı, kas oranı ve vücut sıcaklığı değerlerinde istatistiksel olarak önemli değişiklikler olduğu tespit edilmiştir.Öğe Impact of exercise induced muscle damage on sprint and agility performance(2012) Akdeniz, Şengül; Karlı, Ümid; Daşdemir, Tuğba; Yarar, Hakan; Yılmaz, BayramPurpose: The purpose of this study was to investigate the impact of exercise induced muscle damage on sprint and agility performance. Methods: Eleven healthy male soccer players [(X ± SD) age: 21.63 ± 1.91 years; stature: 176.63 ± 5.31cm; body mass: 70.36 ± 3.72kg] who did not perform any high intensity physical training during last 3 months volunteered to participate in this study. Agility and sprint running times were measured, following determination of athletes muscle soreness level using visual analog scale (VAS), before (baseline) and at 1st, 24th, 48th, 72nd and 96th hours after muscle damaging exercise protocol. Five sets of 20 repetitions drop jumps were performed as a muscle damage exercise protocol. Repeated measure ANOVA was used for statistical analysis. Results: Repeated measures ANOVA showed significant changes in muscle soreness [F(5-50)=196.65, p<0.01], agility [F(5-50)= 32.034, p<0.01] and sprint running times [F(5-50)= 9.28, p<0.01] relevant with time intervals. Muscle soreness and agility test times were significantly (p<0.05) higher than baseline values at all time intervals (1st, 24th, 48th, 72nd and 96th hours). Sprint running time was significantly (p<0.05) increased at 1st, 24th, and 48th hours compared to baseline values. Conclusion: Consequently, results of the study revealed that exercise induced muscle damage affect agility and sprint performance negatively. The respondents should be careful in including unfamiliar exercises and exercises including intense eccentric contractions during the process of training planning for sports branches, where agility and sprint are important features.Öğe Influence of physical and anthropometric properties on sprint swimming performance(Lahore Medical Research Center Llp, 2021) Yarar, Hakan; Barug, Dilek; Bostan, Asiye; Kaya, Abdurrahim; Aydin, Erbil MuratAim: The purpose of the present study was to investigate the effects of physical and anthropometric properties on sprint swimming performance. Methods: Fifteen healthy and moderately active male swimmers [(mean +/- SD) age: 21.06 +/- 2.52 years; stature: 176.73 +/- 0.72cm; body mass: 75.35 +/- 13.71 kg; body fat %: 12.57 +/- 7.04; training age; 7.4 +/- 2.29 years; training session/week: 4.0 +/- 1.06] were participated as volunteer in this study. To determine the physical performance of the athletes; anaerobic power (countermovement jump), auditory reaction time, sit and reach test, and back extension strength was applied. To evaluate anthropometric measurements; stature, body mass, midstyliondactylion, handbreadths, arm length, arm span, biacromial breadths, sitting stature, foot length, foot breadths, leg length, and shank length measurements were conducted. 50m and 100m freestyle swimming tests were applied to determine swimming performance. Results: Statistically significant correlations were found between 50m freestyle swimming performance and stature (r=-0.606; p=0.01), arm length (r=-0.606; p=0.01), arm span (r=-0.562; p=0.02), leg length (r=-0.619; p=0.01) and shank length (r=-0.631; p=0.01). Likewise, there was a statistically significant correlation between 100m front crawl swimming performance and arm length (r=-0.521; p=0.04). Conclusions: Anthropometric variables are important for 50 and 100 m freestyle swimming performance. Especially stature, arm length, arm span, leg length, and shank length. The respondents should consider anthropometric characteristics that are important for swimming performance.Öğe The investigation of weight loss profiles on weight classes sports athletes(Int Journal Applied Exercise Physiology, 2019) Yarar, Hakan; Türkyılmaz, Recep; Eroğlu, HüseyinPurpose: The purpose of this study was to determine that weight loss profiles of weight category sports athletes. Materials and Methods: 502 active (371 male, 131 female) weight category sports athletes who have lost weight before the competition were participated as a volunteer in this study. The participants consist of Wrestling, Boxing, Weight lifting, Taekwondo, Karate, Judo and Kick box athletes. For the data collection the questionnaire of "Athlete Weight Loss Methodology and Effects Scale" was used Yarar et al.[1]. For statistical analysis descriptive statistics, arithmetic mean (x), standard deviations (ss) and percentage frequency (%) of subjects were calculated on SPSS version 20.0 (statistical package for the social sciences). Results: According to statistical analysis first weight reduction age was 14.72 +/- 2.45 year, average weight loss frequency in a season (time) was 2.62 +/- 1.49, and maximum weight loss ratio in a time was 5.33 +/- 2.72 kg. At the same time 69.52% of the athletes, lose weight in the last 2 weeks before the competition. Furthermore the reason of weight loss 33.6% was body weight is between two categories, 23.1% had good competitors in their category and 23% in order to be faster and more durable. Conclusions: We conclude that the athletes started to lose weight in early ages and many athletes lost weight short time before the competitionÖğe Mücadele sporcularında kısa süreli vücut ağırlığı kaybının dayanıklılık performansına etkisinin incelenmesi(Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2015) Yarar, Hakan; Karlı, ÜmidBu çalışmanın amacı mücadele sporcularında kısa süreli vücut ağırlığı kaybının dayanıklılık performansına etkisini incelemektir. Bu çalışmaya daha önce müsabakalar için kilo kaybetmiş deneyimli 12 erkek mücadele sporcusu katılmıştır. Sporcular rastgele çapraz deney desenine göre bir hafta arayla deney uygulaması olarak vücut ağırlığı kaybı periyoduna ve kontrol uygulaması olarak diyetsiz bir periyoda dahil olmuşlardır. Ölçümler kilo kaybı öncesi (KKÖ), kilo kaybı esnası (KKE), kilo kaybı sonrası (KKS) ve 18 saat sonra toparlanma sonrasında (TS) alınmıştır. Sporcuların 48 saat içerisinde vücut ağırlıklarının % 5'ini kaybetmeleri sağlanmıştır. Bu periyotta antropometrik özellikler ve vücut kompozisyonu, besin ve sıvı tüketimi, dayanıklılık performansı, serum ve idrar biyokimya numuneleri ve dayanıklılığı etkileyen hormonlar incelenmiştir. Verilerin analizi için tekrarlı ölçümlerde iki yönlü varyans analiz testi kullanılmıştır. İstatistiksel analizlere göre vücut ağırlığı kaybına bağlı olarak VO2maks, ventilasyon, toplam koşu zamanı ve maksimum kalp atım hızında anlamlı (p<0,05) düşüş meydana gelmiştir. Ek olarak vücut yağ yüzdesi, yağ kütle, yağ harici kütle, toplam vücut sıvı miktarı, çevre ölçümleri (biseps, abdomen ve uyluk) ve besin ve sıvı tüketimi miktarlarında anlamlı (p<0,05) düşüş bulunmuştur. Ancak, hemoglobin, serum ozmolaritesi, serum sodyum, klor ve kortizol seviyesi ve idrar dansitesi, glikoz ve potasyum seviyesinde anlamlı (p<0,05) artış olduğu görülmüştür. Diğer taraftan serum insülin, idrar sodyum ve klor seviyesinde anlamlı (p<0,05) azalma olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada 48 saat içerisinde % 5'lik vücut ağırlığı kaybının aerobik kapasite, vücut kompozisyonu ve fizyolojik cevaplara bağlı olarak dayanıklılık performansını olumsuz yönde etkilediği ortaya konmuştur. Dolaysıyla mücadele sporcularının atletik performans ve sağlıklarının korunması amacıyla yetkililerin hızlı kilo kaybını engellemeleri gerekir.Öğe Nutritional knowledge and status of coaches in various sporting codes(Stellenbosch Univ, 2016) Eskici, Günay; Yarar, Hakan; Koç, HürmüzCoaches have an important responsibility in the lives of athletes since athletes often use them as a source of advice for various performance-related issues, such as the nutritional regime. This descriptive study set out to identify the nutritional knowledge and nutritional status of coaches from various sport codes, as well as their nutrition recommendations for their athletes. The study included 165 individuals from different sporting codes i.e. team, strength, explosive power and endurance sports. Coaches were given a self-administered questionnaire with 76 questions. Most coaches had poor diet choices. For instance, the number of coaches who regularly consume vegetables, fruits and fish was low and most skipped meals attributable to limited opportunities and/or not feeling hungry. 76% of the 165 coaches alleged that they had sufficient knowledge about nutrition and 82% of the coaches provided knowledge about nutrition to their athletes. There was a significant difference among coaches of different sport codes in their recommendations concerning nutritional ergogenic supplements (p<0.01). The coaches of strength sport mostly recommended proteins/amino acid supplements. Coaches predominantly gave the correct or expected answer to both general nutritional knowledge and sport nutritional knowledge questions. However, the suggestions that coaches made to their athletes about training nutrition was inadequate.Öğe Sporcularda Kaslı Olma Dürtüsü ve Besinsel Ergojenik Destek Ürünleri Kullanımının Değerlendirilmesi(2022) Yarar, Hakan; Fidan, Murat; Yilmaz, Sevil Karahan; Eskici, Günay; Saraç, Osman EmirBu çalışmanın amacı; sporcularda kaslı olma dürtüsü (KOD) ve besinsel ergojenik destek ürünleri kullanımının incelenmesidir. Çalışmaya farklı spor branşlarında aktif spor yapan 440 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada verileri “Kaslı Olma Dürtüsü Ölçeği ve “Besinsel Ergojenik Destek Ürünleri Kullanımı Tutum Ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir. İstatistiksel analizlerde, Kruskal Wallis-H test, One-Way Anova ve Pearson ki-kare testi kullanılmıştır. Sporcuların KOD ve alt boyutları olan; kaslı olmaya yönelik antrenman davranışları (KOAD), kaslı olmaya yönelik tutumlar (KOT) ile kaslı olmaya yönelik yeme ve takviye kullanımı (KOYTK) puan ortalamaları sırasıyla 43,2±12,3, 21,8±7,7, 43,2±12,3, 12,2±4,0 ve 9,1±3,9 olarak tespit edilmiştir. Besinsel ergojenik destek ürünlerine yönelik tutum ölçeğinde (BEDÜYTÖ) ise fayda, yan etkiler ve etik, doğal beslenme alt boyutlarına ilişkin puanlama ortalamaları sırasıyla 2,4±0,8, 3,5±0,8 ve 2,8±0,7 olarak belirlenmiştir. Sporcuların eğitim düzeyi ile kaslı olmaya yönelik tutumları arasında istatistiksel olarak fark bulunmuştur. Ayrıca spor branşına göre ise KOAD, KOYTK, yan etkiler ve etik ile doğal beslenme alt boyutları puan ortalamaları incelendiğinde, birbiri arasında anlamlı farklar olduğu görülmektedir (p<0,05). KOD’nün KOT (0,869), KOAD (0,763) ve KOYTK (0,653) ile yüksek düzeyde, BEDÜYTÖ’nin fayda alt boyutuyla (0,266) zayıf düzeyde ve spor yapılan süre (0,236) ile negatif zayıf yönde bir ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir. KOD puanının erkeklerde, kuvvet/güç sporcularında, lise ve öncesi eğitim düzeyine sahip olanlarda daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sporcuların beslenme destek ürünleri kullanımında, “ürünlere erişim serbestliği ve doping etkisi olduğuna inanmak” nedenler arasındadır.Öğe Sporcularda Kaslı Olma Dürtüsü ve Yeme Tutumu ile İlişkisinin Değerlendirilmesi(2023) Yarar, Hakan; Fidan, Murat; Yilmaz, Sevil Karahan; Saraç, Osman Emir; Eskici, GünayYapılan bu çalışmanın amacı; kaslı olma dürtüsü (KOD) ve yeme tutumu ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya çeşitli spor branşlarında aktif olarak spor yapan gönüllü 397 erkek sporcu katılmıştır. Çalışmada kapsamında verileri elde etmek amacıyla “Kaslı Olma Dürtüsü Ölçeği ve “Yeme Tutumu Testi (YTT-40)” kullanılmıştır. Sporcuların KOD toplam ve alt boyutlarından (Kaslı Olmaya Yönelik Tutumlar (KOYT), Kaslı Olmaya Yönelik Antrenman Davranışları (KOYAD), Kaslı Olmaya Yönelik Yeme ve Takviye Kullanımı, KOYYTK) elde edilen puanların ortalaması sırasıyla 41,9±12,6, 22,1±7,7, 11,3±4,3, 8,5±3,9 ve YTT-40 puan ortalaması ise 16,5±10,4 bulunmuştur. KOD toplam puanının KOYAD (0.382) ve KOYYTK (0.336) ile orta düzeyde; YTT-40 (0.162) ile zayıf düzeyde ve spor yapılan süre (0.347) ile negatif zayıf yönde ilişkiye sahip olduğu, YTT-40 puanının KOYAD (0.356) ile orta düzeyde; KOYT (0.267), KOD (0.162) ve KOYYTK (0.148) ile zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Sporcuların eğitim düzeyi ile KOYT, KOD toplam ve YTT-40 toplam puan ortalamaları arasında anlamlı ilişki olduğu (p<0.05) ve farklılığı lise ve öncesi eğitim düzeyine sahip sporcuların oluşturduğu tespit edilmiştir. İlgilenilen spor branşı açısından KOYAD, KOYYTK ve YTT-40 toplam puan ortalamaları arasında anlamlı ilişki olduğu ve farklılığı kuvvet-güç sporcularının oluşturduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, sporcularda kaslı olma dürtüsünün orta düzeyde olduğu, bu farklılığın en çok kuvvet-güç sporcuları ile lise ve öncesi eğitim düzeyine sahip sporcularda olduğu belirlenmiştir. Kaslı olma dürtüsünün artması yeme bozukluğunu artırmaktadır.