Yazar "Temiz, Seyfettin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe A comparison of kraft and kraft-sodium borohydrate brutia pine pulps(Pergamon-Elsevier Science Ltd, 2007) Akgül, Mehmet; Çöpür, Yalçın; Temiz, SeyfettinAlthough the reaction of borohydrate with lignin is well-known, limited literature is available regarding the effect of borohydrate on kraft pulp yield and pulp and fiber properties. Therefore, the objective of this study was to study the effects of borohydrate on kraft pulps for Burita pine. First, the optimal cooking conditions for kraft method were determined by varying the active alkali (16% and 18%) and cooking time (60, 90, and 120min). Then, kraft-sodium borohydrate cooks were done at optimal kraft condition by adding sodium borohydrate to the cooking liquor at the amount of 1%, 2%, and 3% (o.d. wood). The results indicated that adding sodium borohydrate in kraft cook not only increases the pulp yield but also significantly decreases the amount of rejects leading to improved selectivity of the lignin removal and delignification rate. Also, kraft-sodium-borohydrate pulps gave higher pulp viscosity and brightness; however, the strength properties were little lower compared to the kraft method. (c) 2006 Elsevier Ltd. All rights reserved.Öğe Determination of Kraft-NaBH4 pulping condition of Uludag fir (Abies Bornmuelleriana Mattf.)(2006) Akgül, Mehmet; Temiz, SeyfettinThe aim of this study is to evaluate the effects of NaBH4 on pulp and paper properties on conventional kraft pulping. The chemical composition of the Uludag fir wood was determined and this wood was utilized as raw material in pulping experiments. Two sets of pulping experiments were conducted in this study. In the first set, six conventional kraft cookings were made to determine the optimum conventional kraft cooking conditions by altering the cooking time and active alkali taking into account the kappa number and the pulping yield. The obtained results indicated that the optimum kraft cooking condition was accomplished when kraft cook was made using 18% active alkali for a cooking period of 90 min at 170°C. Cooking at these conditions gave 46.3% screened yield, 28.5 kappa number and 1102 cm3 g-1 viscosity for Uludag fir. A second set of cookings was made taking into account the optimum kraft cooking condition and 1, 2 and 3% NaBH4 was added to the cooking digester based on oven dry wood. The results showed a significant decrease in pulping rejects and increase in pulping yield when NaBH4 was added to the cooking digester. This finding indicated higher pulping selectivity of NaBH4 added kraft method. In addition, higher pulp viscosity and brightness were observed in the NaBH4 added kraft method. On the other hand, the strength properties obtained in Kraft-NaBH 4 was a slightly reduced compared to the conventional kraft method. © 2006 Asian Network for Scientific Information.Öğe Kraft-NaBH4 yöntemiyle Uludağ göknarı (Abies bornmuelleriana Mattf.) ve kızıl çam (Pinus brutia Ten.) odunlarından kağıt hamuru üretim koşullarının belirlenmesi(Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2006) Temiz, Seyfettin; Akgül, MehmetBu çalısmanın amacı, ülkemiz için önemli hammadde potansiyeli olan,göknar ve kızıl çam odunundan kraft-NaBH4 yöntemiyle kagıt hamuru üretimkosullarını arastırmaktır.@lk olarak göknar ve kızıl çam odununun kimyasal analizleri yapılarak,odunların bilesimleri belirlenmistir. Genel olarak bilesenleri % 67.19, % 70.18holoselüloz, % 51.78, % 53.68 selüloz, % 43.66, % 41.96 alfa-selüloz, % 28.14, %27.68 lignin, % 0.34, % 0.36 kül, % 1.60, % 4.86 alkol-benzen çözünürlügü, %11.43, % 9.94 % 1' lik NaOH çözünürlügü, % 2.20, % 2.89 sıcak su ve % 1.24, %1.37 soguk su çözünürlükleri sırasıyla bulunmustur.Daha sonra, kraft pisirme metoduyla optimum pisirme kosullarını belirlemekamacıyla kızılçam ve göknar odunu için pisirme süresi ve aktif alkali oranlarıdegistirilerek altısar pisirme yapılmıstır. Kappa numarası ve verim dikkate alınarakbesinci pisirmelerin optimum pisirme kosulları oldugu saptanmıstır. Bor bilesenininetkisini arastırmak amacıyla pisirme çözeltisine %1, %2 ve %3 oranında sodyum borhidrür ilave edilerek pisirme yapılmıstır.Elde edilen bulgular degerlendirildiginde en uygun pisirme kosulları her ikiodun türü içinde; %18 aktif alkali, 90 dakika pisirme süresi, %25 sülfidite, 1700Cpisirme sıcaklıgında ve %2 sodyum borhidrür ilave edilerek elde edilmistir. Bukosullarda göknar ve kızılçam odunu kullanılarak elde edilen hamurların elekverimleri %46.32, % 47.14, kappa numaraları 28.5, 27.4, viskoziteleri 1102 cm3/g,1014 cm3/g, kopma uzunlukları 5.76 km, 6,08km, patlama indisleri 3.94 kPa.m2/g,3,65 kPa.m2/g, yırtılma indisleri 8.19 mN.m2/g, 7,64 mN.m2/g ve parlaklık degeri22.36, 24,95 elerpho olarak sırasıyla belirlenmistir.Sonuç olarak sodyum bor hidrür ilaveli kraft pisirmelerinde hamur verimininarttıgı, delignifikasyonun hızlanmasıyla lignin miktarının azalması sonucu, elekartıgında önemli miktarlarda azalma oldugu saptanmıstır. Kraft pisirme sonuçlarıylakarsılastırıldıgında kraft-sodyum borhidrür hamurlarının viskozitesinde ve parlaklıkdegerlerinde artıs oldugu buna karsın direnç özelliklerinde çok az azalmalargörüldügü belirlenmistir.Anahtar Kelimeler: Alkali hamurlar, delignifikasyon, kappa numarası, kraftpisirmesi, fiziksel özellikler, kızıl çam, Uludag göknarı,sodyum borhidrür, verim