Yazar "Karademir, Serap" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı oranlarda vermikompost uygulamalarının marulda (Lactuca sativa L.) bitki gelişimi, kalite özellikleri ve besin elementiiçeriği üzerine etkilerinin belirlenmesi(Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2019) Karademir, Serap; Kibar, BeyhanBu çalışma, son yıllarda giderek kullanımı artan bir organik gübre olan vermikompostun farklı oranlarda uygulanmasının Karabük koşullarında örtüaltı marul yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, bazı kalite özellikleri ve besin elementi içeriği üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2017 yılı sonbahar yetiştirme döneminde ısıtmasız plastik sera koşullarında saksılarda yürütülmüş ve Maritima çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada 1) Kontrol (%100 Toprak), 2) VK1 (%97.5 Toprak + %2.5 Vermikompost, w/w), 3) VK2 (%95 Toprak + %5 Vermikompost, w/w), 4) VK3 (%90 Toprak + %10 Vermikompost, w/w), 5) VK4 (%80 Toprak + %20 Vermikompost, w/w) ve 6) TG (%100 Toprak + Ticari Gübre) olmak üzere 6 farklı uygulama ele alınmıştır. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada 23 adet bitkisel ve kalite ile ilgili özellik ile 24 adet element incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre uygulamalar arasında önemli farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Bitki boyu, bitki yaş ve kuru ağırlığı, pazarlanabilir yaprak sayısı ve klorofil içeriği bakımından vermikompost uygulamalarından kontrole göre daha yüksek değerler elde edilmiştir. Genel olarak vermikompost uygulamalarının bitkideki azot, fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, bakır ve çinko içeriğini kontrole göre artırdığı belirlenmiştir. Kadmiyum, kobalt, nikel ve kurşun gibi ağır metaller bakımından vermikompost uygulamalarından kontrole göre daha düşük değerler elde edilmiştir. Bitki yaş ağırlığı ve fosfor içeriği bakımından VK1; bitki boyu, pazarlanabilir yaprak sayısı, klorofil, potasyum ve çinko içeriği bakımından tüm vermikompost uygulamaları (VK1, VK2, VK3 ve VK4); azot içeriği bakımından VK1 ve VK3; kalsiyum içeriği bakımından VK3 ve VK4; magnezyum içeriği bakımından VK4; demir içeriği bakımından VK2, VK3 ve VK4 en başarılı vermikompost uygulamaları olarak tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda vermikompost uygulamalarının marulda bitki gelişimi, kalite özellikleri ve bitki besin elementi içeriği üzerine olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Marul yetiştiriciliğinde sürdürülebilir tarım için vermikompostun iyi bir alternatif gübre olduğu düşünülmektedir.Öğe Influence of different vermicompost doses on growth, quality and element contents in curly lettuce (Lactuca sativa L. var. crispa)(Kahramanmaraş Sütcü İmam Üniv Rektörlüğü, 2022) Karademir, Serap; Kibar, BeyhanThis study was conducted to determine the effects of different vermicompost doses on plant growth, quality properties and element contents in curly lettuce ( Lactuca sativa L. var. crispa). The research was carried out in pots under plastic greenhouse conditions in Karabuk province. In the study, 6 applications as 4 different doses of vermicompost (V), chemical fertilizer (CF) and control were examined. The applications were as follows: 1) Control (100% soil), 2) V1 (97.5% soil + 2.5% vermicompost, w/w), 3) V2 (95% soil + 5% vermicompost, w/w), 4) V3 (90% soil + 10% vermicompost, w/w), 5) V4 (80% soil + 20% vermicompost, w/w) and 6) CF (100% soil + chemical fertilizer). The experiment was established in completely randomized design with 3 replications. According to the research findings, vermicompost applications significantly increased plant height, plant fresh weight, plant dry weight, number of marketable leaves, chlorophyll, nitrogen, phosphorus, potassium, magnesium, calcium, sodium, iron, copper, and zinc contents of the plant compared with the control. When compared to the control, V1 application increased plant fresh weight by 13.25% and phosphorus content by 44.07%; V2 application increased potassium content by 24.29%; V3 application increased plant height by 13.77%, chlorophyll content by 22.30% and nitrogen content by 53.23%; V4 application increased magnesium content by 48.46%, calcium content by 14.36% and zinc content by 16.19%. It was detected that vermicompost had positive effects on plant growth, quality properties and element contents in curly lettuce. As a result, vermicompost can be used successfully as an alternative organic fertilizer for sustainable agriculture in curly lettuce cultivation.