Yazar "Güler, Emrah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 20 / 23
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe ARTVİN YÖRESİNDE YETİŞEN CEVİZLERİN MEYVE ÖZELLİKLERİ(2017) Karadeniz, Turan; Güler, Emrah; Yazıcı, LenaAnadolu'nun farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması, önemli ticaret ve göç yollarının üzerinde bulunması çok zengin genetik kaynağa sahip olmasını sağlamıştır. Ceviz yetiştiriciliği, Türkiye'nin tarımsal ekonomisinde önemli bir yer işgal ettiği halde, standart çeşitlerle tesis edilen kapama bahçeler ancak son yıllarda kurulmuştur. Devamlı tohumla çoğaltma yoluyla memleketimizin hemen her bölgesinde farklı genetik yapılara sahip geniş bir ceviz popülasyonu meydana gelmiş ve bu sayede oluşan geniş varyasyon üstün özellikli tiplerin seleksiyonuna imkân sağlamıştır. Bu çalışma Karadeniz Bölgesi ceviz üretiminde büyük paya sahip olan Artvin il merkez ilçede yetişen cevizlerin meyve özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 127 ceviz genotipinden alınan meyve örnekleri fiziksel özellikler açısından değerlendirilmiştir. Çalışmada; ağacın güneşlenme durumu, ağacın sulanma durumu, ağacın yaşı, taç genişliği, salkımda meyve sayısı gibi meyve harici özelliklerin yanı sıra kabuk rengi, kabuk pürüzlülüğü, meyve ve iç ağırlık (g), randıman (% iç oranı), kabuk kalınlığı, içte büzüşme, iç rengi, iç çürüklüğü, damarlılık, meyve şekli, iç dolgunluğu gibi meyve özellikleri incelenmiştirÖğe Bolu yöresi asma (Vitis vinifera L.) genetik kaynaklarının biyokimyasal ve moleküler tanımlanması(Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2021) Güler, Emrah; Karadeniz, TuranBu tez çalışması Bolu ilinde uzun yıllardır yetiştirilmekte olan asma genetik kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada yöre asmlarının pomolojik özellikleri (salkım ve tane özellikleri), biyokimyasal içerikleri (fenolik madde ve organik asit içerikleri) ve akrabalık ilişkileri belirlenmiştir. Genotiplerin ortalama tane ağırlıkları 2,21 g (Ü34) – 6,49 g (Ü12), tane uzunlukları 15,11 mm (Ü34)- 29,30 mm (Ü33), tane enleri 13,15 mm (Ü2) - 22,01 mm (Ü12) arasında belirlenmiştir. Çalışılan genotiplerin tamamında çekirdek varlığı tespit edilmiş ve bölgede çekirdeksiz üzüm yetiştirildiğine dair bulguya ulaşılmamıştır. Genotiplerin ortalama pH değerleri ise 2,99 (Ü3) – 3.69 (Ü12) arasında tespit edilmiştir. SÇKM içeriği %11,40 (Ü3) – %20,10 (Ü8) aralığında bulunmuştur. Ortalama salkım ağırlığı bakımından Ü34 (60,57 g) ve Ü29 (96,96 g) genotipleri 100 g'ın altında kalarak son sırayı alırken, Ü22 (413,86 g), Ü19 (431,42 g), Ü15 (463,13 g) ve Ü16 (466,38 g) genotipleri 400 g'ın üzerinde salkım ağırlıklarıyla bu özellik bakımından en yüksek olarak tespit edilmiştir. Genotiplerin ortalama TEA miktarları %2,45 (Ü18) ile %7,40 (Ü9) aralığında belirlenmiştir. Moleküler analizlerde Bolu ili asmaları standart çeşitlerden büyük olçüde ayrılarak ayrı bir grup oluşturmuştur. Moleküler varyansın büyük bir kısmı (%91) popülasyon içerisinde gerçekleşmiştir. Genotiplerin meyvelerinin fenolikler ve organik asitler bakımından zengin olduğu tespit edilmiştir. Biyokimyasal içerikler bakımından genotipler birbirlerinden farklı bulunurken, meyve renginin fenolik maddelerin ve organik asitlerin çoğu üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Organik asitler içerisnde tartarik asitin malik asitle kuvvetli pozitif ilişkiye (r=0,78) sahip olduğu görülmüştür. Malik asit ayrıca fumarik asitle pozitif ilişkili bulunmuştur. Fenolik asitlerden gallik asit kateşin ile pozitif korelasyona sahipken, klorojenik, ferukik ve o-kumarik asitle negatif ilişkiye sahip olmuştur. Ferulik asit ile rutin içeriği arasında kuvvetli pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Genotiplerin meyve özellikleri arasındaki ilişkiler korelasyonla belirlenmiştir. Meyve ağırlığı meyve boyutlarıyla, salkım ağırlığı da salkım boyutlarıyla kuvvetli ilişkiye sahip bulunmuştur. SÇKM sadece pH ile ilişkili bulunurken, asitlik değerleri (TEA ve pH) birbirleriyle ve renk değerleriyle ilişkili bulnumuştur. L değeri (parlaklık) diğer renk değerlerinin hepsiyle pozitif veya negatif kuvvetli ilişkilere sahip olarak tespit edilmiştir. Salkım sapı uzunluğu meyve renk özellikleriyle negatif ilişkili (Hue hariç) olarak belirlenmiştir. Genotipler PCA analizi sonucunda farklı bölgelere ayrılmıştır. Biyokimyasal içerikler üzerine yapılan PCA analizinde PC1 üzerine en büyük etkiyi taratarik asit (0,41), PC2 üzerine ise gallik asit yapmıştır (0,42). Pomolojik özellikler üzerine yapılan analizde ise PC1 üzerine en yüksek etkiyi salkım ağırlığı yaparken (0,36), PC2 çoğunlukla renk değerleri tarafından tanımlanmıştır. Pomolojik özelliklerle yapılan kümeleme analizinde genotipler dört farklı gruba ayrılmıştır. Genotiplerin biyokimyasal içerikleri ile yapılan kümeleme analizinde de genotipler dört farklı gruba ayrılmıştır. Ancak, Ü35 genotipi tek başına üçüncü grubu oluşturarak diğer genotiplerden tamamen ayrılmıştır. Çalışma sonucunda Bolu ili asmaları içerisinde standart asma çeşitleriyle meyve ve salkım kalitesi bakımından yarışabilecek oldukça üstün genotiplerin olduğu belirlenmiştir. Asmalar üzerinde yapılacak genetik çeşitlilik analizlerinde iPBS retrotranspozon markörlerin etkili bir şekilde kullanılabileceği orta konulmuştur. Yöre halkının ürünleri adlandırmada titiz davranmadıkları görülmüş ve bu durum Bolu ilinde ve diğer yörelerde yerel çeşitlerin klon seleksiyonu yoluyla ıslahına gidilmesi, farklı genotiplerin tanımlanarak kayıt altına alınması gerektiğini göstermiştir. Yapılacak seleksiyon çalışmalarında bu araştırmada kullanılan iPBS markörleri başarıyla kullanılabilecektir. Bu çalışma, kullanılan yöntemler ve veri analizleri itibariyle yapılacak benzer çalışmalara yol gösterici niteliktedir.Öğe Changes in antioxidant and color properties of raisins according to variety and drying method(MDPI, 2023) Ünal, Mehmet Settar; Güler, Emrah; Yaman, MehmetRaisins are a significant grape product with an annual trade volume of approximately USD 2 billion. There are various methods employed for drying grapes into raisins. This study aimed to investigate the effects of different drying methods on raisins, specifically, without pretreatment (SD), treatment with potassium carbonate (5%) containing 2% olive oil (POT), and treatment with ashy water with 2.5% olive oil (AOW). The study examined the changes in raisin weight, physicochemical characteristics, total phenolics, antioxidant and anthocyanin contents, color properties, and protein content in three grape varieties: Deyvani, Haseni, and Resek. The results indicated that POT treatment resulted in the lightest raisins in Deyvani (0.48 g) and Resek (0.58 g), while Haseni exhibited the heaviest raisins (0.64 g) under the same treatment. The variations in physicochemical characteristics were relatively limited compared to the changes observed in phenolic and antioxidant properties. Nontreated raisins had the lowest anthocyanin content across all varieties. Protein content was significantly affected by the POT treatment, while the effects of the AOW and SD treatments were comparatively minor. SD drying resulted in slightly brighter raisins, but lower phenolic content and significantly lower color properties. The findings of this study highlight the differential effects of drying methods on different grape varieties, emphasizing the importance of considering a variety-specific approach when selecting the drying method.Öğe CUMHURİYETİN İLK YILLARINDAN GÜNÜMÜZE CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ(2017) Karadeniz, Turan; Güler, EmrahTürkiye cevizin gen merkezleri arasındadır. Bu durum Türkiye'yi ceviz yetiştiren ülkeler arasında önemli yere sahip kılmaktadır. Türkiye en güçlü ceviz yetiştirin 4. ülkedir. Türkiye'nin gen merkezleri arasında yer alması zengin ceviz popülasyonuna sahip olması önemli bir avantaj sağlamaktadır. Türkiye ceviz ağacı varlığı 15.044.456 adet olup, bunun 5 milyonunun aşılı, geri kalan 10 milyon adetin aşısız çöğür ağaçları olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye ceviz üretimi 180.807 olup, ağaç başı verim ortalama 33-37 kg arasında değişmektedirÖğe Discrimination of an untouched autochthonous grapevine (Vitis vinifera L.) population by morphological markers and multivariate analyses(Springer, 2023) Güler, Emrah; Karadeniz, TuranSince the demand for wine types and table grapes is continuously changing, recognition of autochthonous varieties is gaining more importance in obtaining unique tastes. This study evaluated some prominent ampelographic features to discriminate an autochthonous grape population. Relationships between morphometrics, berry chemicals, and skin color were assessed by heatmap analysis using Pearson's pairwise correlations. Berry weight and seed number were significant berry characteristics for distinguishing individuals with relatively high CVs (coefficient of variances) (38.29% and 35.17%), varying between the means of 1.29 g and 9.48 g for berry weight and 0.89 and 5.50 pieces for seed number. Stalk length was the most diverse bunch trait, with a CV of 55.10%. Rose-colored genotypes had larger berries than black and green/yellow-colored genotypes. Correlations between morphometrics and color traits were considerably different according to berry color. A great diversity among the autochthonous grape population, even among the same named individuals, was revealed by multivariate analysis. The genetic richness and associations across traits discovered in this study will be helpful in future grapevine selection breeding studies.Öğe Diversity and association mapping assessment of an untouched native grapevine genetic resource by iPBS retrotransposon markers(Springer, 2023) Güler, Emrah; Karadeniz, Turan; Özer, Göksel; Uysal, TamerGrapes are among the most widely cultivated horticultural crops and have a long history of domestication. They exhibit genetic variation due to natural crossbreeding, bud mutations, and the changing demand for different types of wine and table grapes. Identifying and distinguishing autochthonous grape cultivars is an essential first step in breeding. In this research, an autochthonous grapevine (Vitis vinifera L.) population was identified using retrotransposon markers called iPBS (Inter primer binding sites), and genetic relationships with other cultivars from Turkiye and Europe were examined. The association between loci and specific traits was determined using GLM (general linear model) and MLM (mixed linear model) analyses. A total of 136 loci were generated by eight iPBS markers, of which 106 were polymorphic. Genotypes and standard cultivars were clustered into three main groups and seven subclusters by the neighbor-joining method. Structure analysis further classified the genotypes and cultivars into seven populations. Molecular variance analysis revealed that most of the variability occurred among individuals. In the association mapping, 36 loci were correlated with quantitative traits in GLM, while 21 were in MLM. The diversity assessments uncovered significant diversity within the autochthonous grape population, even among individuals with the same name. This diversity retains value for breeding research as it allows identifying distinct genotypes with desirable characteristics. The loci identified through both mapping approaches have the potential to serve as functional markers for selecting genotypes with desired traits.Öğe The diversity in grapes of vitis labrusca grown in Bolu (Turkiye) assessed by multivariate approaches(MDPI, 2023) Güler, Emrah; Kan, Emre; Ünal, Mehmet SettarThe grape is one of the most produced and processed horticultural crops. This study evaluated the grape genetic resource belonging to the Vitis labrusca species. The diversity was assessed according to morphometric, antioxidant, physicochemical, and colorimetric characteristics. The diversity was evaluated using a variation index and multivariate analyses. The bunch weight of the vines exhibited a range from 21.05 g to 162.46 g, with a coefficient of variation (CV) of 38.97%. The average bunch weight was 64.74 g. In terms of the berry properties, the highest CV was observed for the berry weight (21.95%). The peel thickness displayed a CV of 36.40%, and an average of 0.23 mm. The CVs for the juice characteristics in the berries of the studied vines were 7.11%, 16.61%, 19.41%, and 28.10% for the pH, TSS, must yield, and TA, respectively. The TPC of the accessions exhibited a notably low variation (CV = 4.63%). The color properties of the accessions displayed an immense variation, except for the L* values. The hierarchical clustering analysis divided the accessions into two main clusters, which both had two subclusters. The multivariate approaches separated individuals into different groups, and they were considered useful tools for utilization in the genetic diversity assessments. Further studies on the cultivation technique and crossbreeding with Vitis vinifera will provide more insights into the population, and this study will be a source for upcoming studies on V. labrusca in the region.Öğe The effect of altitude on phenolic, antioxidant and fatty acid compositions of some Turkish hazelnut (Coryllus avellana L.) cultivars(MDPI, 2023) Gülsoy, Ersin; Kaya, Elif Duygu; Türkhan, Ayşe; Bulut, Menekşe; Koyuncu, Mübin; Güler, Emrah; Sayın, Figen; Muradoğlu, FerhadTurkey is the leading producer and exporter of hazelnuts, producing approximately 64% of global hazelnut production. This research investigated the effects of cultivars and altitude on the phenolic, antioxidant, and fatty acid compositions of five hazelnut cultivars grown at three different altitudes, 100 m, 350 m, and 800 m, in Ordu province, one of the territories that produce the most hazelnuts. The results showed that the cultivar and location significantly affected phenolic compounds, antioxidant activity, and fatty acid (FA) content. The lowest (2.30 mg/kg-Yagli) and highest (21.11 mg/kg-Kara) gallic acids were obtained at 100 m. The highest total phenolic content and antioxidant activity were found in the nuts grown at 350 m in the Kara and Palaz cultivars, at 100 m in the Yagli and Sivri cultivars, and at 800 m in the cakildak cultivar. Oleic acid was the predominant FA in the cultivars and possessed a diverse trend according to the altitude and cultivar, ranging from 76.04% to 84.80%, increasing with altitude in all cultivars except cakildak. Palmitic acid was the predominant saturated FA followed by stearic acid, which significantly varied according to the elevations. This study suggests that the responses of hazelnuts to altitude depend on the cultivar; hence, a proper approach to producing nuts containing more phenolic, fatty acids, and antioxidant activity includes choosing a suitable cultivar for a specific elevation.Öğe European and American grapevines were successfully recovered from GFkV, GLRaV1, GLRaV2, and GLRaV3 viruses by a modified thermotherapy and shoot tip culture(Springer, 2023) Sağlam, Hayri; Sağlam, Özlem Çalkan; Güler, Emrah; Akbaş, Birol; Gürner, ÜftadeThis study was carried out to determine the effectiveness of modified thermotherapy and shoot tip culture in eliminating grapevines from grapevine fleck virus (GFkV), and grapevine leafroll closterovirus (GLRaV1, GLRaV2, and GLRaV3) all of which are required for certified sapling production. The infected grapevine scions were transferred into 10-liter plastic containers filled with a 1:1 mixture of perlite and peat (v/v), rooted, and saplings were grown. For 40 days, the grapevines were subjected to a modified thermotherapy treatment that included 8 h of darkness at 60-70% relative humidity and 32 & DEG;C temperature and 16 h of light (4000-5000 lx) at 60-70% relative humidity and 40 & DEG;C temperature. The materials were subjected to shoot tip culture procedures after thermotherapy. All materials were tested again at the end of the acclimatization period. The entire grapevines were virus-free at the end of the process. The survival rates of the grapevines varied. The 41B rootstock had a survival rate of 100%, and the rest had at least one surviving plant out of six. The proposed thermotherapy approach in this study has a high potential for sanitary grapevine sapling propagation when combined with rapid multiplication via in-vitro.Öğe EVALUATION OF DIFFERENT TREATMENTS ON STABILITY OF GRAPE JUICE IN SHORTTERM STORAGE(2021) Güler, EmrahGrape is one of the most important crops propagated in the world. Although it is produced in high amounts, the juice isnot consumed much due to some problems during storage. Acidification is one of the main problems. In this study,different treatments and durations were studied in terms of the stability of grape juice after short-term (20 days)refrigerator storage. Two types of grape juice, red and white, were evaluated according to changes in some main qualitycriteria. The results showed that UV-C (Ultraviolet-C) and ultrasound treatments in different concentrations and durationssignificantly affected the stability of grape juice. Although control showed mostly higher amounts in some properties,they were unstable and changed in very large intervals. On the contrary, treatments provided notably high stability. Inlight of all this information, the UV-C and Ultrasound treatments were considered crucial in terms of providing muchreliable storage conditions.Öğe Molecular and technological characterization of Saccharomyces cerevisiae from sourdough(MDPI, 2023) Aydın, Furkan; Günen, Tacettin Utku; Kahve, Halil İbrahim; Güler, Emrah; Özer, Göksel; Aktepe, Yeşim; Çakır, İbrahimDNA markers help detect the intraspecific genetic diversity of yeast strains. Eight ISSR (Inter Simple Sequence Repeats) primers were used to assess the intraspecific diversity of Saccharomyces cerevisiae (n = 96) from different populations (n = 3), evaluate the technological characteristics, and investigate trait-loci associations. The primers amplified 154 reproducible and scorable bands, of which 79.87% were polymorphic. The UPGMA (unweighted pair group method with arithmetic mean) dendrogram clustered 96 isolates into two main clusters, supported by STRUCTURE HARVESTER results (Delta K = 2). Analysis of molecular variance (AMOVA) indicated significant genetic differences between (15%) and within the populations (85%) (p < 0.001). Twenty-nine genetically distinct strains were selected for the technological characterization. Principal component analysis (PCA) revealed that five strains with high fermentation capacity, leavening activity, high growth index at 37 degrees C, and harsh growth conditions were technologically relevant. Trait-loci association analyses indicated that the highest correlation (r = 0.60) was recorded for the fermentation capacity on the 8th and 113th loci, amplified by ISSR-1 and ISSR-6 primers, respectively (p < 0.05). The strains yielding high performances and the associated loci amplified by ISSR markers possess a high potential to generate locus-specific primers to target the strains with high fermentation capacity.Öğe MUDURNU İLÇESİ CEVİZ TÜKETİM ALIŞKANLIĞININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA(2017) Koçoğlu, Selma Tuna; Karadeniz, Turan; Berk, Selma Kuru; Güler, EmrahBu çalışmada Bolu ili Mudurnu ilçesinde ailelerin ceviz tüketim alışkanlıkları ile işletmelerin ceviz tüketim profilleri incelenmiştir. Mudurnu merkez ilçede sosyo-ekonomik düzeyleri birbirinden farklı olan 104 aile ile anket çalışması yapılırken, ilçede bulunan işletmeler ile yüz yüze mülakat çalışması gerçekleştirilmiştir. İlçede eğitim seviyesi arttıkça sağlık açısından tüketiminin de arttığı görülmüştür. Bireylerin yarısı cevizi günlük olarak ya da haftada iki kez tüketmektedir. Tüketimde kabuklu, yerli ceviz tercih edilmekte ve bireylerin yarısından fazlası tükettiği cevizi kendi bahçesinden karşılamaktadır. Ceviz meyvesi sırasıyla baklava, cevizli çörek, makarna ve kaşıksapı yapımında kullanılmakta ve beyni kuvvetlendirdiği düşüncesiyle daha fazla tercih edilmektedir. İşletmelere bakıldığında, bir fırın ve üç lokanta tarafından tüketim yapıldığı belirlenirken, lokantalar cevizi kaşıksapı, baklava ve sütlaç için kullanırken, fırın hamursuz, çörek ve katmer için tercih edilmektedir. Tüm işletmeler cevizi ilçede bulunan köylü pazarından iç ceviz olarak satın almakta, cevizin beyazlığı ile tazeliğine dikkat etmektedirler. İşletmelerde aylık iç ceviz tüketimi ise 5-30 kg arasında değişmektedirÖğe Multivariate Analysis Revealed the Morphological Variability Among Crataegus Species(Centenary University, 2021) Muradoğlu, Ferhad; Gürsoy, Saime; Güler, EmrahThe Crataegus genus has many species growing as wild that have positive effects on human health. The information about the phenotypic diversity of this species is rather inadequate. Phenotypic diversity among forty-four genotypes belonging to four Crataegus species (C. monogyna, C. orientalis, C. astrosanguinea, and C. meyeri) was determined based on morphological and physicochemical characteristics. Significant differences were observed among the species in terms of studied characteristics. Fruit weight ranges from 1.60 to 2.50 g for C. orientalis, 1.53 to 2.33 g for C. meyeri, 1.26 to 2.41 g for C. astrosanguinea, and 0.38 to 1.98 g for C. monogyna. The highest fruit length (15.19 mm) and width (17.58 mm) were determined in C. orientalis. The heights color values, L*, a*, and hueo values were highest in C. meyeri, while b* value was highest in C. monogyna and Chroma* was in C. orientalis. The highest TSS and pH were found in C. monogyna as 3.99% and 4.33%, respectively. TA was highest in C. monogyna with 1.83 mg L-1. Seed size ranged from 1.36 (C. monogyna) to 4.33 (C. orientalis), while seed weight ranged from 0.23 g to 0.45 g in C. mongyna and C. astrosanguinea, respectively. The correlation analysis indicated significant correlations between morphological characters. The principal component and clustering analyses revealed high phenotypic variety among and within the species, showing that the studied characters were useful for describing Crataegus species. The results provided valuable insights for morphological and colorimetric characterization of hawthorn species and their utilization. © 2021, Centenary University. All rights reserved.Öğe Polyphenols, organic acids, and their relationships in red grapes of Vitis vinifera and Isabella (Vitis labrusca) under arid conditions(Springer, 2022) Güler, EmrahGrape is one of the most valuable sources of polyphenols that act as radical scavengers and stress suppressors. This study discussed the polyphenolic and the organic acid composition regarding ecology and secondary metabolism of red grapes of two Vitis vinifera varieties (Sulun Kara and Tombak Kara) and a Vitis labrusca cultivar (Isabella) grown under arid conditions. Isabella, a grape adapted to high humidity, had notably higher flavonoids, particularly catechin. Vitis vinifera varieties contained higher phenolic acids than Isabella, except for syringic, p-coumaric, and gallic acids. Organic acids were divergent among the varieties and Isabella. Correlation analysis suggested some noteworthy relations among organic acids, such as the positive linear relationships of malic, tartaric, and ascorbic acids. Oxalic acid was negatively correlated to other organic acids except for succinic acid. High correlations among flavonoids suggested an enhanced stress defense metabolism caused by rain scarcity during the growing season. This study will be a helpful example of alterations in grape biochemical composition and relationships of secondary metabolites. The results also suggest that Isabella is an excellent genetic source of biochemically fortified berries under arid conditions.Öğe Relationships of Fruit Characteristics of Rosehips (Rosa canina L.) Grown in Bolu City Center(2021) Güler, Emrah; Bak, Tuba; Karadeniz, Turan; Muradoğlu, FerhadRosehip (Rosa spp.) is one of the most used non-wood forest products. It is an essential source of antioxidants and vitamin C besides having a wide range of uses in folk medicine and the marmalade industry. Therefore, for many years, researchers have made efforts to find the superior genotypes of this fruit. In previous studies, classical breeding methods were used in the evaluation of the data and more modernist approaches were given little attention. In this study, fruit characteristics and their relationships of rosehip genotypes growing in Bolu city center were determined by using more modernist analysis methods (Clustering, PCA) and correlation analysis. As a result of the study, while fruit weight was positively correlated with fruit size, it had a negative correlation with the fruit flesh ratio. In cluster analysis, genotypes were collected in two different groups, and PCA analysis supported this result. Results of the study proved that multivariate analysis has come to the fore as a highly effective method for evaluating genetic resources. Furthermore, the G-5 genotype stood out with its fruit weight and size.Öğe SEBEN (BOLU) YÖRESİ CEVİZ (Juglans regia L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNE GENEL BİR BAKIŞ(2017) Muradoğlu, Ferhad; Çetin, Faruk; Güler, EmrahBu çalışma, Seben (Bolu) ilçesinde var olan ve son yıllarda yoğun bir şekilde kurulan ceviz bahçelerinin durumu, üreticilerin karşılaştıkları sorunlar ve bunlara yönelik bazı önerilerde bulunmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın ana materyalini Seben yöresinde kurulu bulunan ceviz bahçesi sahipleri ile yapılan yüz yüze anket çalışması oluşturmuştur. Çalışma sonuncuna göre üreticilerin bahçe yerinin seçiminde %50 oranında uzman desteği aldığı, kurulan bahçelerin %60'nın 6×8 m aralıklarla dikildiği, ilkbahar dikimin (%80) güz dikimine tercih edildiği, kapama bahçe oranın %55 olduğu ve fidan dikiminde yabancı çeşitlerin (%70 Chandler/Franquette) tercih edildiği görülmüştür. Üreticilerin tüplü fidan dikimini tercih ettiği ve ceviz bahçelerinin 1-15 yaş aralığında olduğu belirlenmiştir. Yörede bahçelerin kapama bahçe ve standart çeşitlerle kurulması, sık dikimin tercih edilmesi ve ceviz bahçesi tesisine yönelik teşvikler yörede ceviz yetiştiriciliğinin gelişmesine olumlu katkılar sağlayacak niteliktedirÖğe SEKONDER METEBOLİT İÇERİĞİ BAKIMINDAN CEVİZİN ÖNEMİ(2017) Gündoğdu, Müttalip; Karadeniz, Turan; Canan, İhsan; Güler, Emrah; Berk, Selma KuruKullanım alanı geniş olan cevizin kültür tarihi çok eskilere dayanmakta olup biyokimyasal içeriği bakımından insan beslenmesinde vazgeçilmez meyve türleri arasında yerini almıştır. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalarda fitoaleksin, allelopati, antioksidant, antikanser, antimutagen ve anti bakteriyel gibi özelliklere sahip metebolitlerin içeriği bakımından cevizin önem arz ettiği ortaya konulmuştur. Sekonder metabolitler içersinde sınıflandırılan ve meyve türlerinde yoğun olarak bulunan maddelerin başında fenolik bileşikler yer almaktadır. Bu bileşikler özellikle cevizin kabuğunda yoğun bir şekilde olup fizyolojik olarak meyve kalitesini pomolojik ve biyokimyasal olarak etkilemektedir. Flavonoidler yoğun olarak ceviz yaprağında yer almaktadır. p-Kumarik asit, o-kumarik asit, vanilik ve klorojenik asit gibi fenolik bileşikler yaprak ve meyvede bulunan bitkinin savunma sistemini oluşturan sekonder metabolitler arasında yer almaktadır. Ceviz meyvesi, yaprağı ve diğer organlarının içerdiği biyoaktif içerikler sayesinde yaygın kullanım alanı olan ve özellikle sağlık sektöründe etkin olarak tüketilen bir meyve türüdürÖğe SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNİN RAF ÖMRÜ ÜZERİNE UV-C, ULTRASON VE MAP UYGULAMALARININ ETKİSİNİN BELİRLENMESİ(2020) Güler, Emrah; Canan, İhsan; Gündoğdu, Müttalip; Karadeniz, TuranÜzüm hem taze hem de kuru tüketilebilen, suyundan ve meyve etinden pek çok ikincil ürünün yapıldığı ve dünyada üretimi en çok yapılan meyvelerden biridir. Türkiye’de de en çok üretilen meyve konumundadır. Ülkemizde üretilen üzümlerin büyük çoğunluğunu Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidi oluşturmaktadır. Bu çalışma Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinin oda koşullarında muhafaza olanaklarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuş olup 4 farklı uygulama (Kontrol, UV-C, Ultrason ve MAP) ve 3 farklı zaman (3 gün, 6 gün, 9 gün) denenmiştir. Çalışma bulgularına göre, MAP uygulamasının ağırlık kaybı bakımından diğer uygulamalara nazaran daha başarılı olduğu görülmüştür (%2.99). Ağırlık kayıpları zamana göre değerlendirildiğinde ise tüm uygulamalar için artan bekleme süreleri ağırlık kayıplarını da istatistiki olarak artırmıştır. Uygulamaların renk değerleri üzerine etkisi kısıtlı görülürken, zamanlar arasında renk değerleri bakımından istatistiki farklılıklar oluşmuştur (p>0.05). Bu araştırma sonucunda Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinin muhafazasında MAP uygulamasının diğer uygulamalara nazaran öne çıktığı görülmüştür.Öğe Tarsus ve Karaisalı Bölgelerindeki Doğal Frenk İnciri (Opuntia ficus-indica) Popülasyonunun Ön Tanılaması(2023) Bak, Tuba; Güler, Emrah; Karadeniz, Turan; Oktay, Furkan BurakFrenk inciri (Opuntia ficus-indica), güney bölgelerimizde doğal olarak yetişen, kaktüsgiller ailesinden bir meyvedir. Bu çalışmada, Adana ilinin Bucak ve Bozcalar köyleri ve Mersin ilinin Yanıkkışla, İncirgediği, Kırıt, Cırbıklar, Taşobası, Kumdere, Çokak ve Aladağ köylerinden oluşan bölgede doğal olarak yetişen frenk inciri popülasyonu incelenmiştir. Sörvey çalışması ile iri meyveli ve nispeten az dikenli olduğu değerlendirilen genotipler çalışmaya dahil edilmiştir. Seçilen genotiplerde bazı temel meyve özellikleri çalışılmıştır. Temel bileşen ve kümeleme analizi ile ümitvar genotipler belirlenmiştir. Genotiplerde meyve ağırlıklarının 67.40-138.00g, yenilebilir meyve ağırlıklarının 25.70-82.77g ve SÇKM değerlerinin %9.10-13.23 arasında olduğu tespit edilmiştir. Kümeleme analizi sonucunda beş genotip ümitvar olarak öne çıkmıştır. Çalışma sonuçları Adana-Mersin il sınırındaki köylerde yetişen frenk inciri genotiplerinin meyve boyutları bakımından düşük varyasyon gösterirken, özellikle yenilebilir meyve ağırlığı bakımından yüksek varyasona sahip olduğu ve bu özelliğin sonraki çalışmalarda bir ayıraç olarak kullanılabileceğini göstermiştir.Öğe Taşkesti (Mudurnu-Bolu) beldesi fındık popülasyonunun verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi(2020) Güler, Emrah; Balta, FikriBu çalışma, Mudurnu (Bolu) ilçesi Taşkesti kasabası fındık popülasyonu içerisinde verimli ve kaliteli genotiplerin araştırılması amacıyla 2015-2016 yıllarında yürütülmüştür. Bu amaçla, bölgede 35 farklı genotip belirlenmiş ve yörede yaygın olarak yetiştirilen Delisava, Yomra ve Karayağlı çeşitlerinden de veriler alınarak, genotiplerin verim ve kalite özellikleri çeşitlerle mukayeseli olarak iki yıl süre ile izlenmiştir. 2015 yılında 35 genotip için dal verimi 45.9 g (T-30) ile 775.9 g (T-19) arasında bulunmuştur. Delisava, Karayağlı ve Yomra çeşitlerinde dal verimi 376.1 g ile 529.1 g (Karayağlı-2) arasında tespit edilmiştir. 2016 yılındayalnızcasekiz genotipe aitdal verimideğerleri ölçülebilmiş olup, bu değerler 67.86 g (T-35) ile 297.2 g (T-32) aralığında değişmiştir. Aynı yıl, sadece Delisava-2 klonlarından ürün alınırken, dal verimi 513.2 g olarak kaydedilmiştir. Çotanaktaki meyve sayısı 2015 yılında genotiplerde 1.12 (T-25) ile 5.35 (T-1); Delisava, Karayağlı ve Yomra çeşitlerinde 1.91 ile 4.47 aralığında değişmiştir. 2016 yılındaiseürün veren 8 genotipte 1.25 (T-32) ile 3.63 (T-4) ara lığında,Delisava-2 klonu için ise 2.10 olarak kaydedilmiştir. 2015 yılında, 35 genotipte meyve ağırlığı 0.94 g ile 2.39 g, Delisava, Karayağlı ve Yomra çeşitlerinde 1.42 g ile 2.18 g; iç oranı 35 genotipte %41.16 ile %58.53, Delisava, Karayağlı ve Yomra çeşitlerinde %47.29 ile %53.70; çotanaktaki meyve sayısı 35 genotipte 1.19 ile 5.35, Delisava, Karayağlı ve Yomra çeşitlerinde 1.91 ile 4.47 aralığında belirlenmiştir. 2016 yılında kabuklu meyve ağırlığı ürün alınabilen 8 genotipte 0.87-1.76 g, Delisava çeşidinde 2.13 g; iç oranı 8 genotipte %41.95-52.25, Delisava çeşidinde %56.67; çotanaktaki meyve sayısı 8 genotipte 1.25-3.63, Delisava çeşidinde 2.10 olarak tespit edilmiştir.Araştırma soncunda , şiddetlidon yılı sonrası dal verimleri 400-500 g üzerinde olan genotipler ile, üst üste iki yıl ürün veren genotipler ve Delisava-2 klonu dikkat çekici bulunmakla beraber, bunlar üzerinde daha uzun süreli çalışmalar yapılması gerekmektedir.