Yazar "Durak, Emre Demirer" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bitlis İli Ceviz Yetiştiriciliği Yapılan Tarım Alanlarında Görülen Ceviz Antraknozu (Ophiognomonia leptostyla) Hastalığının Morfolojik ve Moleküler Karakterizasyonu(2020) Koç, Ibrahim; Çelik, Ali; Durak, Emre Demirer; Demir, Ibrahim; Bayman, Serkan; Mirtagioğlu, Hamit; Demir, SemraBitlis, ceviz üretiminde ülkemizde öne çıkan illerimiz arasında yer almaktadır. Ceviz insan beslenmesi açısından oldukça yüksek besin değerlerine sahiptir. Ceviz antraknozu (Ophiognomonia leptostyla) hastalığı dünyada olduğu gibi ülkemizde de cevizin en önemli fungal hastalıkları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada Bitlis il genelinde (Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Merkez, Mutki ve Tatvan) sürveyler yapılmış ve gözle görülür simptomların çıkış zamanının Haziran sonu (Temmuz başı) olduğu gözlenmiştir. Bahsi geçen ceviz üretimi yapılan alanlardan hastalık etmeninin kültür ortamına izolasyonu yapılmış olup, besi ortamında meydana getirdiği kolonial özelliklere göre hastalık etmeni morfolojik olarak doğrulanmıştır. Ayrıca gelişen kolonilerden DNA izolasyonu yapılarak etmene ait ITS (Internal Transcribed Spacer) bölgeleri PCR ile çoğaltılmıştır. PCR sonucu elde edilen yaklaşık 560 bp uzunluğundaki amplikonlar dizilenmiştir. Etmenin ITS bölgesine ait diziler diğer dünya izolatları dikkate alınarak “Blastn” analizine tabi tutulmuş ve Genbank veri tabanına erişim numaraları (MK685678 ve MK685679) altında kaydedilmiştir. Çalışma ülkemizde hastalık etmeninin moleküler düzeyde incelendiği ilk araştırma özelliğindedir.Öğe Poliamin ve Arbusküler Mikorhizal Fungus Uygulamalarının Çileğin Agromorfolojik Özellikleri ve Biyoaktif Bileşik İçerikleri Üzerine Etkisi(2020) Gündoğdu, Müttalip; Durak, Emre DemirerBolu Ilinde 2018 ve 2019 yıllarında yürütülen bu çalısmada, çilekte putresin ve arbusküler mikorizal fungus uygulamalarının fenolojik gelisim, bitki verimi, vejetatif gelisim ve meyvenin biyokimyasal içerikleri üzerine etkisi arastırılmıstır. Arastırmada Kabarla, Festival, Camarosa ve Albion çilek çesitleri, Glomus mosseae ve Gigaspora margarita mikoriza türleri, 100 ve 150 ppm doz putresin uygulamaları ve mikorizaXputresin interaksiyonları ile muamele edilmistir. Çalısma sonunda en fazla kolonizasyon Kabarla çesidinde Glomus türünde, diger çesitlerde ise Gigaspora mikoriza türünde elde edilmistir. Çiçeklenme ve hasat tarihleri açısından mikoriza ve putresin interaksiyon uygulamaları, verim açısından ise Glomus mosseae uygulaması ön plana çıkmıstır. Yapılan arastırmada, Kabarla ve Festival çesidinde GL+put- 150 uygulamasında, Camarosa ve Albion çesidinde ise GL+put-100 uygulamasında meyvelerin C vitamini içeriklerinin daha yüksek oldugu tespit edilmistir. Arastırmada çilegin kök ve taç özelliklerine putresin ve mikoriza etkisi incelenmistir. Kök boyu, kök yas agırlıgı ve kök kuru agırlıgı Albion çesidinde 150 ppm putresin, Kabarla çesidinde GG+put-100, Camarosa çesidinde 100 ppm putresin ve Festival çesidinde Glomus uygulamaları ile daha fazla artıs göstermistir. Taç boyuna Kabarla, Festival ve Albion çesitlerinde 150 ppm putresin dozunun etkisi daha belirgin olmustur. Meyvelerin seker içerigi üzerine, Festival ve Camarosa çesitlerinde 150 ppm putresin uygulamasının, fenolik bilesik miktarları üzerine ise Camarosa ve Albion çesitlerinde Gigaspora margarita uygulamasının daha etkili oldugu görülmüstür. Arastırma sonunda, putresinin tek basına kullanıldıgında 150 ppm dozunun daha uygun oldugu, AMF ve putresin interaksiyon uygulamalarında ise 100 ppm putresin dozunun daha etkili oldugu tespit edilmistir. Ayrıca, mikoriza türleri kendi içinde degerlendirilirse, Glomus mosseae türünün verim ve büyüme parametreleri açısından, Gigaspora margarita türünün ise meyve biyokimyasalları açısından önem arz etttigi belirlenmistir. Sonuç olarak çesitlerin putresin dozu ve mikoriza türlerine göre farklı tutum sergiledigi belirlenmistir.