Yazar "Demir, Irem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Synergistic effect of coupling ozonation/adsorption system for toxic dye efficient removal: chemometric optimization by Box-Behnken response surface methodology(Desalination Publ, 2023) Benjelloun, Mohammed; Miyah, Youssef; Evrendilek, Gulsun Akdemir; Lalami, Abdelhakim El Ouali; Demir, Irem; Atmaca, Bahar; Ssouni, SalmaThis work aims to optimize the ozonation/adsorption coupling system as an advanced technique for the removal of the dye crystal violet (CV) in the presence of new innovative material based on the Capparis spinosa L waste (CSLW). Data from operational parameters such as adsorbent dose (X1), CV concentration (X2), and oxygen flow rate (X3) were used to optimize the dye removal rate (Y) by the Box-Behnken design (BBD) response surface methodology. Under the ideal conditions of X1 (2 g center dot L-1), X2 (100 mg center dot L-1), and X3 (4 L center dot min-1), the rate Y exceeded 99.75%. The complete removal of the CV dye by the ozonation/adsorption coupling results from the selective interactions between the surface groups of the CSLW material, the ozone, and the various charges present in the solution. The coupling mechanism indicates that ozonation partially degrades the CV dye and the adsorption process significantly increases the percentage of removal due to the different adsorbent-adsorbate interactions. Due to the low power consumption of the oxygenator and ozonator and the lack of CSLW cost, the treatment of CV by the ozonation/adsorption coupling could cost about $1.8518 L-1. Thus, this process could be generalized through an industrial pilot-scale application.Öğe Valorization of Egg Shell Membrane as Protein Source in Soft Gel Capsules(Springer, 2024) Demir, Irem; Karakaya, Nusret; Akdemir Evrendilek, Gulsun; Turan, SemraEgg shell membrane (ESM) due to its high protein content can be a good protein source, but it is not utilized due to its strong connection to the shell and its poor solubilization. Thus, separation of ESM from the shell, its solubilization and its use as a protein supplement as soft gel capsules are prompted in the study. Separation of egg shell membrane (ESM) from the shell by EDTA, acetic acid, HCl and water and following solubilization by sodium dodecyl sulphate (SDS) and trinitron X (T) at 0.1, 0.5, and 1.0% concentrations up to 1440 min retention time revealed that 100 mM EDTA at 1:20 and 1:40 ratios and water at 1:40 ratio gave the highest protein concentration after washing. Ovocleidin-17, ovocleidin-23, lysozyme, ovomucoid, ovalbumin, and avidin with 17 different amino acids were detected in ESM proteins. Soluble ESM proteins had moderate water holding (11.70 +/- 1.78-13.00 +/- 0.77 g/g) and oil holding capacities (10.60 +/- 2.09-11.52 +/- 1.18 g/g) with emulsion stability and emulsion activity indexes of 0.06 +/- 0.01-15.21 +/- 0.37% and 0.0000 +/- 0.000-0.0212 +/- 0.003 m2\documentclass[12pt]{minimal} \usepackage{amsmath} \usepackage{wasysym} \usepackage{amsfonts} \usepackage{amssymb} \usepackage{amsbsy} \usepackage{mathrsfs} \usepackage{upgreek} \setlength{\oddsidemargin}{-69pt} \begin{document}$${{\text{m}}}<^>{2}$$\end{document}/g, respectively. Formulated soft gel capsules containing 1.03 mg/g-1.45 mg/g of ESM protein had the shelf life of 32 weeks at + 4 degrees C. It was concluded that soluble ESM proteins can be utilized as protein supplements in soft gel form.Öğe Yüksek Hidrostatik Basınç Teknolojisinin Besin Maddelerinin Biyo-yararlılığı ve Biyo-erişilebilirliği Üzerine Etkileri(2024) Demir, Irem; Evrendilek, Gülsün AkdemirGıda işlemede alternatif teknolojilerden biri olarak kullanılan yüksek hidrostatik basınç (YHB) işlemi mikrobiyel ve enzim inaktivasyonu vasıtasıyla gıdaların pastörizasyonunu sağlamaktadır. YHB aynı zamanda protein denatürasyonu, donma ve erime noktalarının modifikasyonu, tekstürel özelliklerin değişimi, tat-koku ve renk gibi duyusal özelliklerin korunması amacıyla gıda endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Genel olarak hidrojen ve iyonik bağlar üzerinde etkili olan YHB gıda komponentlerinin yapısında ve dolayısıyla fonksiyonunda değişikliklere neden olabileceğinden gıda bileşenlerinin vücuttaki biyo-yararlanımlarını da değiştirebilmektedir. Gıdaların biyo-yararlanımları vücutta kullanımlarını etkilediği için bu durum sindirim yoluyla alınan gıdaların vücuttaki verimliliklerinin artabileceği ve/veya azalabileceği anlamına gelmektedir. Bu bağlamda YHB prosesinin çeşitli gıda bileşenleri (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitamin ve mineraller) üzerindeki etkisi baz alınarak vücuttaki yararlanımlarının ne şekilde değişeceği önemli bir husus olup incelenmesi gerekmektedir. Genel olarak yapılan çalışmalar incelendiğinde olumlu sonuçlarla karşılaşılmakla birlikte biyoaktif bileşen ve uygulanan proses parametrelerine bağlı olarak sonuçlarda farklılık olabileceği görülmektedir. Bu nedenle, çalışma kapsamında YHB’nin gıdaların biyo-yararlanımları ve biyo-erişilebilirliği konusunda etkilerinin incelemesi hedeflenmektedir.