Yazar "Day, Sibel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.): An underutilized edible plant of modern world(Springer International Publishing, 2018) Muhammad, Aasim; Faheem Shehazd, Baloch; Muhammad Azhar, Nadeem; Muhammad, Sameeullah; Day, Sibel[No abstract available]Öğe Mikro Elementlerin Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Yağı Kalitesi Üzerine Etkisi(2012) Rahimi, Amir; Arslan, Neşet; Kıralan, Mustafa; Day, SibelYemeklik yağın büyük bir payı bitkisel yağlardan oluşmaktadır. Bitkisel yağlar içerisinde en önemli yağlardan birisi de ayçiçeği yağıdır. İçerdiği doymamış yağ asitleri oranının yüksek olması nedeniyle, beslenme değeri yüksek olan bitkisel yağlardan birisidir. Ayçiçeğinin yetiştirilme koşulları, özellikle gübre ve mikro elementlerin kullanımı, yağın saklama koşulları yağ kalitesini önemli derecede etkilemektedir. İran gibi ülkelerde, yemeklik yağ üretimi gelişmiş çiftçiliğe sahip olan ülkelere göre çok düşüktür. Yağlı bitkiler ve bu guruba giren ayçiçeği, Fe, B, Mn ve Zn mikro elementlerin düşüklüğüne hassastır. Bu çalışmada adı geçen elementlerin yağ kalitesine etkisi araştırılmıştır. Çalışma, İran'ın Batı Azerbaycan, Urumiye şehri, Tarım Bakanlığı Araştırma Merkezi'nde yürütülmüştür. Bu deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Ana parselleri çeşitler, alt parselleri ise gübre uygulamaları oluşturmuştur. Bitki başına tohum verimi, ham yağ oranı ve yağ asitleri incelenmiştir. Çeşitler arasında bitki başına tohum verimi, linoleik asit, oleik asit ve palmitik asit açısından istatistikî olarak önemli farklılık görülmüştür. Özelliklerin hepsinde, gübre uygulamaları arasında, istatistikî olarak önemli farklılık görülmüştür. Çeşit x gübre bakımından bitki başına tohum verimi ve oleik asit açısından istatistikî olarak önemli bir etkileşim bulunmuşturÖğe Plant tissue culture and genetic transformation studies of poor man crop cowpea (Vigna Unguiculata L.)(Nova Science Publishers, Inc., 2018) Aasim, Muhammad; Sameeullah, Muhammad; Bakhsh, Allah; Sevinc, Canan; Day, Sibel; Khawar, Khalid MahmoodCowpea (Vigna unguiculata L.) with origin in West Africa, is one of the most important cultivated edible and drought tolerant legume of semiarid and subtropical regions. It is used for consumption as human food and animal feed, providing low cost protein and vitamin supplements. It is also important since it fixes atmospheric mitogen and could act as an intercrop with many important cereals, industrial and cash crops in high drought hit areas. Biotic and abiotic stresses are major constraints that are hitting yield of this crop in larger parts of the world. Use of biotechnology could serve as an appropriate technique to accelerate breeding activities and handle factors affecting its growth and development. This study reviews recent developments about the plant that is difficult and shows high recalcitrance to in vitro regeneration and genetic transformation; using different genes of interest, since 1980s. Main focus of the study included a comparison of protocols developed for sterilization, types of explants used in the study, growth mediums, cultural conditions, rooting, acclimatization and genetic transformation of cowpea. Different researchers have used variable pathways and pursuits to achieve regeneration from number of explants and plant hormone combinations to achieve the goals. © 2018 Nova Science Publishers, Inc.