Yazar "Aslan, Merve Nur" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Diyet Kalitesinin Belirlenmesinde Sıklıkla Kullanılan İndeksler: Geleneksel Derleme(2023) Çalişkan, Gözde; Açar, Yasemin; Taşdemir, Şeyma Şehadet; Aslan, Merve Nur; Köksal, EdaDiyet kalitesi; bireylerin beslenme alışkanlıklarının ve bazı has- talık risklerinin değerlendirilmesinde önemli bir kavram olarak yer al- makta ve genellikle bireyin beslenme örüntüsünün önerilere uygunluk düzeyini belirlemek için kullan ılmaktadır. Diyet kalitesi kavram ının evrensel bir tan ımı olmamasına rağmen besinlerin yeterlili ği, çeşitli- liği, ölçülü alımı ve besin gruplarının, enerji ve besin ögelerinin dengeli dağılımı olmak üzere 4 ana bile şenden oluştuğu konusunda genel bir fikir birliği bulunmaktadır. Bu bağlamda diyet kalitesinin değerlendi- rilebilmesi için birçok ülkede tüketilen besinler, besin ögeleri ve bes- lenme al ışkanlıklarının puanlamas ına dayanan çok say ıda indeks geliştirilmiştir. Ancak bu indekslerin diğer ülkelerde kullanılmak ama- cıyla uyarlanması durumunda o ülkenin beslenme rehberlerine uygun- luğunun sağlanması ve beslenme örüntüsünün yansıtılması konusunda yetersiz kaldığı durumlar söz konusudur. Bu nedenle uluslararas ı dü- zeyde ortak kullanım için geliştirilmiş indeksler bulunmaktadır. Bu in- dekslerden ulusal olarak geli ştirilen ancak uluslararas ı düzeyde kullanılan Akdeniz Diyet Kalite İndeksi ve Sağlıklı Yeme İndeksi gibi indekslerin yanı sıra uluslararası düzeyde geliştirilen Uluslararası Diyet Kalite İndeksi, Küresel Diyet Kalite Skoru, Prime Diyet Kalite Skoru, Yeterli Besin Ögesi Al ım Olas ılığı Skoru, Kad ınlar için Minimum Diyet Çeşitliliği, Hipertansiyonun Önlenmesi için Diyet Yakla şımları Diyet İndeksi, Sağlıklı Gezegen Diyet İndeksi ve Uluslararas ı Diyet- Sağlık İndeksi gibi indeksler bulunmaktadır. Bu derlemede, erişkin bi- reylerde uluslararas ı düzeyde yayg ın olarak kullan ılan diyet kalite indekslerinin incelenmesi ve diyet kalitesini de ğerlendirmeye yönelik yapılacak çalışmalara yol gösterilmesi amaçlanmıştır.Öğe Roles of citrus fruits on energy expenditure, body weight management, and metabolic biomarkers: A comprehensive review(Oxford University Press Inc, 2023) Aslan, Merve Nur; Karaçağıl, Betül Sukan; Tek, Nilüfer AcarCitrus fruits are widely consumed for their nutritional and health benefits. They belong to the Rutaceae and have many varieties, such as sweet orange (Citrus sinensis), which is the most popular. Citrus fruits are rich in water (>80%), dietary fiber, and vitamins. They also contain bioactive components, which may modulate energy metabolism and lipid oxidation through various mechanisms. These mechanisms include stimulating b3-adrenergic receptors, increasing mitochondrial biogenesis and thermogenesis, activating AMP kinase and peroxisome proliferatoractivated receptor-gamma coactivator-1a pathways, inhibiting lipogenesis and lipid accumulation, and inducing browning of white adipose tissue. This review summarizes the mechanisms and outcomes of citrus fruits and their metabolites on energy metabolism and body weight in different experimental models. The literature was searched for in vitro and in vivo animal and human studies that investigated the effects of citrus consumption on energy expenditure, thermogenesis, adipogenesis, and lipid accumulation. Citrus fruits and their metabolites have shown promising effects on energy metabolism and lipid oxidation in in vitro and in vivo animal studies. However, the evidence from human studies is limited and inconsistent. Possible reasons for the discrepancy are briefly discussed, and knowledge gaps and research needs are identified for future studies. Citrus fruits may have beneficial effects on energy metabolism and body weight, but more rigorous and welldesigned human trials are needed to confirm their efficacy and safety.