Yazar "Çimen, Ayça" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Do vermicompost applications ımprove growth performance, pharmaceutically ımportant alkaloids, phenolic content, free radical scavenging potency and defense enzyme activities in summer snowflake (Leucojum aestivum L.)?(Wiley-VCH Verlag GMBH, 2023) Çimen, Ayça; Baba, Yavuz; Yıldırım, Arzu Birinci; Türker, Arzu UçarLeucojum aestivum L. contains galanthamine and lycorine, which are two pharmaceutically valuable alkaloids. Vermicompost (VC), an organic waste product created by earthworms enhances soil quality and can improve the medicinal quality of the plant that is crucial to the pharmaceutical industry. The aim of this study was to determine the effects of four different VC concentrations (5 %, 10 %, 25 %, and 50 %) on L. aestivum growth parameters, alkaloid levels (galanthamine and lycorine), total phenol-flavonoid content, free radical scavenging potential, and defense enzyme activities (SOD and CAT) compared to control (no VC). The width, length, and fresh weight of the leaves were improved by 10 % VC treatment. The highest total phenolic content was found in the bulbs and leaves treated with 50 % VC. HPLC-DAD analysis of alkaloids showed that 10 % and 50 % VC treatments contained the most galanthamine in the bulb and leaf extracts, respectively. The application of 25 % VC was the most efficient in terms of lycorine content in both extracts. CAT activity was elevated at 10 %, 25 %, and 50 % VC. Based on the growth performance and galanthamine content of the bulbs and leaves, it can be concluded that a 10 % VC application was the most effective in the cultivation of L. aestivum.Öğe Effects of different vermicompost and magnetic field applications on the growth parameters, alkaloid content (galanthamine and lycorine), and antioxidant activities of the summer snowflake (Leucojum aestivum L.)(Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2022) Çimen, Ayça; Türker, Arzu; Yıldırım, ArzuLeucojum aestivum L. (Göl soğanı), Amaryllidaceae familyasının soğanlı bir bitkisidir. Farmasötik olarak önemli iki alkaloid olan galantamin ve likorin içermektedir. Bu araştırmada birbirinden bağımsız iki farklı uygulama [(ver-mikompost VK (solucan gübresi) ve manyetik alan (MA)] gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın amacı, farklı vermikompost seviyelerinin ve manyetik alan (MA) uygulamalarının L. aestivum bitkisinin galantamin ve likorin seviyelerini, büyüme parametrelerini, klorofil içeriğini (sadece VK uygulamaları için), enzi-matik olmayan antioksidan aktiviteleri (serbest radikal süpürme aktivitesi-DPPH ve toplam fenol-flavonoid) ve enzimatik antioksidan aktivitelerini (SOD ve CAT) nasıl etkilediğini belirlemektir. Bitkiler 2.5 ay boyunca 2 farklı deney yürütülerek büyütülmüştür: 5 farklı VK seviyesi (0%, %5, %10, %25 ve %50) ve 3 farklı maruz süresi (1, 3 ve 7 gün) uygulanan 4 farklı MA şiddeti (0, 50, 100 ve 150 mT). Ulaşılan sonuçlara göre, %5 VK, yumru ve yaprak çaplarını artırırken, %10 VK, yaprak uzunluğunu ve taze ağırlığı önemli ölçüde artırmıştır. Klorofil içeriği tüm VK uygulamalarında azalmıştır. En yüksek galantamin miktarı yum-rularda %10 VK ve yapraklarda %50 VK uygulamasında bulunmuştur. En yüksek likorin içeriği %25 VK ile yumru ve yapraklarda gözlemlenmiştir. Tüm MA şiddeti 3 günlük uygulamaları yaprak çapını önemli ölçüde artırmıştır. Yumru ve yaprak yaş ağırlığı 50 ve 150 mT 3 günlük MA uygulaması ile art-mıştır. Yumruların galantamin seviyeleri 150 mT 7-gün ve 50 mT 1-gün uygu-lamalarıyla artarken, likorin miktarları sırasıyla 100 mT 1-gün ve 3-gün uygu-lamalarıyla artmıştır. MA ve VK uygulamaları orta düzeyde antioksidan aktivite göstermiştir. Toplam fenol-flavonoid içeriği ve SOD-CAT aktivitesi, MA ve VK uygulamaları ile yükselmiştir.Öğe Organic and conventional solanaceous vegetables: Comparison of phenolic constituents, antioxidant and antibacterial potentials(AKADEMIAI KIADO ZRT, 2021) Basay, Sevinç; Türker, Arzu; Çimen, Ayça; Baba, Yavuz; Yıldırım, ArzuInterest in organic growing systems that means no harm to the environment, mankind, and the world's natural ecosystem is increasing. This study evaluated the impact of organic versus conventional cultivation method on eggplants (Topan-374 and Pala-49), tomatoes (Rio Grande and Pink), and bell pepper (Kandil dolma) considering individual phenols, total phenol-flavonoid content, antioxidant capacity, and antibacterial potential. Peel and pulp of eggplants were evaluated separately. Organic cultivation enhanced trans-ferulic acid in the peels of both eggplant cultivars and the pulp of Pala-49. Organic Pala-49 had also higher amounts of cyanidin and caffeic acid in the peel, and only caffeic acid in the pulp. Chlorogenic acid was found in higher quantities in organic Rio Grande tomato and bell pepper. All organically grown vegetables in our study had significantly higher total phenol and flavonoid contents than conventional ones except Pink tomato. Organic farming significantly enhanced the antioxidant capacity of both eggplant cultivars. Only organic peel of Pala-49 eggplant cultivar had antibacterial activity against Staphylococcus epidermidis. Organic cultivation has an advantage in terms of antioxidant potential and phenolic constituents, and it enhanced the nutraceutical potential of both cultivars of eggplant, Rio Grande tomato, and bell pepper.