Turan, SemraAtalay, DeryaSolak, RukiyeÖzoğul, MelihaDemirtaş, Melek2024-09-252024-09-2520211300-30701309-6273https://doi.org/10.15237/gida.GD21051https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/417422https://hdl.handle.net/20.500.12491/15783Bu çalışmanın amacı, ultrasonik ekstraksiyon parametrelerinden sonikasyon süresi (3, 6, 9, 12 ve 15 dakika),genlik (%25, 50 ve 100), sıcaklık (20, 30 ve 40°C) ve çözücü:meyve ezmesi oranlarının (5, 10 ve 15 mL/g)kuşburnunun toplam fenolik ve karotenoid miktarları üzerine etkisini belirlemektir. Ultrasonikasyon süresiartırıldığında toplam fenolik madde miktarı 3.18 mg/g değerinden 4.51 mg/g değerine; toplam karotenoidmiktarı ise 4.29 mg/kg değerinden 18.70 mg/kg değerine yükselmiştir. Ultrasonikasyon genliğinin toplamkarotenoid miktarı üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı (P <0.05) olup, toplam fenolik madde miktarı veantioksidan aktivite üzerine etkisi anlamlı bulunmamıştır (P >0.05). Sıcaklığın artırılması toplam fenolikmadde miktarında istatistiksel olarak anlamlı (P <0.05) değişime neden olurken, toplam karotenoid miktarıve antioksidan aktivite üzerine etkisi anlamlı olmamıştır (P >0.05). Diğer taraftan, ultrasonik ekstraksiyonsırasında çözücü:meyve ezmesi oranının artırılması daha fazla karotenoidin ekstraksiyonunu sağlamıştır. Eldeedilen sonuçlara göre, ultrasonik ekstraksiyon yönteminin kuşburnu meyvesindeki biyoaktif bileşiklerinekstraksiyonunda başarıyla kullanılabileceği belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessULTRASONİK DESTEKLİ EKSTRAKSİYON PARAMETRELERİNİN KUŞBURNU (ROSA CANINA L.) MEYVESİNİN TOPLAM FENOLİK VE KAROTENOİD MİKTARLARI İLE ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİ ÜZERİNE ETKİSİArticle10.15237/gida.GD21051463726738417422