Koçoğlu, Selma TunaKaradeniz, TuranBerk, Selma KuruGüler, Emrah2021-06-232021-06-2320171300-8943https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpneE9ESXpNdz09https://hdl.handle.net/20.500.12491/1100Bu çalışmada Bolu ili Mudurnu ilçesinde ailelerin ceviz tüketim alışkanlıkları ile işletmelerin ceviz tüketim profilleri incelenmiştir. Mudurnu merkez ilçede sosyo-ekonomik düzeyleri birbirinden farklı olan 104 aile ile anket çalışması yapılırken, ilçede bulunan işletmeler ile yüz yüze mülakat çalışması gerçekleştirilmiştir. İlçede eğitim seviyesi arttıkça sağlık açısından tüketiminin de arttığı görülmüştür. Bireylerin yarısı cevizi günlük olarak ya da haftada iki kez tüketmektedir. Tüketimde kabuklu, yerli ceviz tercih edilmekte ve bireylerin yarısından fazlası tükettiği cevizi kendi bahçesinden karşılamaktadır. Ceviz meyvesi sırasıyla baklava, cevizli çörek, makarna ve kaşıksapı yapımında kullanılmakta ve beyni kuvvetlendirdiği düşüncesiyle daha fazla tercih edilmektedir. İşletmelere bakıldığında, bir fırın ve üç lokanta tarafından tüketim yapıldığı belirlenirken, lokantalar cevizi kaşıksapı, baklava ve sütlaç için kullanırken, fırın hamursuz, çörek ve katmer için tercih edilmektedir. Tüm işletmeler cevizi ilçede bulunan köylü pazarından iç ceviz olarak satın almakta, cevizin beyazlığı ile tazeliğine dikkat etmektedirler. İşletmelerde aylık iç ceviz tüketimi ise 5-30 kg arasında değişmektedirin walnut district, paying attention to freshness with walnut whiteness. Monthly consumption of walnuts in enterprises varies between 5–30 kgtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiMUDURNU İLÇESİ CEVİZ TÜKETİM ALIŞKANLIĞININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAA RESEARCH ON DETERMINATION OF MUDURNU DISTRICT WALNUT CONSUMPTION HABITSArticle46Özel Sayı 2105108281823