Çakır, İbrahimGözetici, Ebru2024-09-272024-09-272017https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=7lOJX8w_8PRQU1mSHU6-jtT5I_AJ8lFjUMZ2Jp2uwXnNRj_8xbaVfN9RujZfNfpDhttps://hdl.handle.net/20.500.12491/16802Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim DalıEsansiyel yağlar antimikrobiyal özellikler gösteren aromatik ve uçucu sıvılardır. Esansiyel yağlar ve bileşenleri antibakteriyel, antiparaziter, insektisidal, antiviral, antifungal, antikanser ve antioksidan aktivitelere sahip olduğu bildirilmiştir. Olumsuz tüketici görüşüne sahip sentetik koruyuculara karşı etkili bir alternatif olarak gıda muhafazasında önemli bir rol oynamaktadırlar. Ancak yeni uygulamalar için, esansiyel yağların ve bileşenlerinin çözünürlüğü, Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu (MİK), hedef mikroorganizmaya etkileri ve sinerjitik/antagonistik etkileşimleri hakkında dafa fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, bu araştırmada ocimene, geraniol, sitral, geranil asetat, mentol, menton, mentil asetat, p-çimen, timol, öjenol, estragol (4-allylanisole), sinamil alkol, sinnamaldehit, ?-pinen, kamfor, ökaliptol (1,8-sineol) ve borneol olmak üzere onyedi esansiyel yağ bileşeni üzerine çalışılmıştır. Araştırmada ilk aşamada, sürfaktan ve/veya çözücü kullanarak esansiyel yağ bileşenlerinin sıvı besiyerindeki maksimum çözünebilir konsantrasyonu belirlenmiştir. Daha sonra, bu bileşenlerin Gram (-) bakterileri için model organizma olarak seçilmiş Escherichia coli (3 suş) ve Gram (+) bakterileri için model organizma olarak seçilmiş Staphylococcus aureus (3 suş)'a karşı in vitro antimikrobiyal duyarlılık testleri uygulanmıştır. Bu bileşenlerden bazıları olan geraniol (11,25 mM), sitral (13,5 mM) ve sinnamaldehit (14,4 mM) bireysel olarak uygulandığında test edilen S. aureus ve E. coli'nin tüm suşlarına karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Geraniol S. aureus ve E. coli'ye karşı en etkili esansiyel yağ bileşeni olarak tespit edilmiştir. Sinnamaldehit ve p-çimen kombinasyonu test edilmiş tüm bakterilere karşı antagonistik etki göstermemiştir. S. aureus LMG8224 ve E. coli JG33 suşlarının, sinnamaldehit ve öjenol kombinasyonuna karşı ilaveli ya da sinerjitik etkili olabileceği belirlenmiştir. Aynı kombinasyon E. coli ve S. aureus'un diğer test edilmiş suşlarına karşı antagonistik etki göstermemiştir.Essential oils (EOs) are aromatic and volatile liquids with antimicrobial properties. EOs or their compounds have been shown antibacterial, antiparasitic, insecticidal, antiviral, antifungal, anticancer and antioxidant activities. In the food industry, they play an important role in food preservation as effective alternatives or complements to synthetic preservatives which have a negative consumer perception. However, new applications require more knowledge about the solubility and the minimum inhibitory concentration (MIC) of EOs and their compounds, the effect of the individual compounds on target microorganisms as well as synergistic/antagonistic interactions between compounds. In order to fill this knowledge gap, this thesis focused on seventeen pure compounds of essential oil (EO): ocimene, geraniol, citral, geranyl asetat, menthol, menthone, menthyl asetat, p-cymene, thymol, eugenol, estragole (4-allylanisole), cinnamyl alkol, cinnamaldehyde, ?-pinene, camphor, eucalyptol (1,8-cineole) and borneol. More specifically, maximum soluble concentrations of pure EO compounds supplemented with surfactant and/or solvent in a water based broth was first tested. Furthermore, their antimicrobial activity was investigated in vitro using a growth inhibition assay against Escherichia coli (3 strains), as model organism for the Gram (-) bacteria and against Staphylococcus aureus (3 strains) as model organism for the Gram (+) bacteria. Some of these compounds such as geraniol (11,25 mM), citral (13,5 mM) and cinnamaldehyde (14,4 mM) expressed antibacterial activity against all tested strains of S. aureus and E. coli when they are applied as single compounds. Geraniol was a more effective EO compound against S. aureus than E. coli. The combination of cinnamaldehyde and p-cymene did not show antagonistic effect towards all tested bacteria. The interaction between cinnamaldehyde and eugenol could be an additive or synergistic effect against S. aureus LMG8224, which was the most susceptible bacterium to this combination, and E. coli JG33. The interaction of the same combination against other tested strains of E. coli and S. aureus was nonantagonism.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda MühendisliğiFood EngineeringEsansi·yel yağ bi·leşenleri·ni·n escherichia coli ve staphylococcus aureus üzeri·ndeki· anti·mi·krobi·yal akti·vi·tesi·Master Thesis184479188