Balta, Mehmet FikretKarakaya, OrhanYaman, IzzetUzun, SerkanKirkaya, Hüseyın2024-09-252024-09-2520211300-54132667-467Xhttps://doi.org/10.53433/yyufbed.967975https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1111032https://hdl.handle.net/20.500.12491/14706Çalışma, Amasya ili Taşova ilçesinde yetiştirilen ‘Ekmek’ ayva çeşidinin fiziksel ve biyokimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada meyve ağırlığı 305.43 g, meyve eti sertliği 62.50 N, suda çözünebilir kuru madde miktarı %11.64, titre edilebilir asitlik %0.83, C vitamini içeriği 11.60 mg/100 ml, glikoz içeriği 3.10 g/100 ml, sukroz içeriği 1.87 g/100 ml, fruktoz içeriği 7.62 g/100 ml, toplam fenolik 121.8 mg/100 g, toplam flavonoid 18.4 mg/100 g, antioksidan aktivitesi DPPH testine göre 0.46 mmol/100 g ve FRAP testine göre 2.67 mmol/100 g olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, ‘Ekmek’ ayva çeşidinin insan sağlığına faydalı ve hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahip olan fenolikler ve antioksidanlar bakımından zengin olduğu belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAyvameyve ağırlığıŞekerFenolikAntioksidanTaşova (Amasya) Yöresinde Yetiştirilen ‘Ekmek’ Ayva Çeşidinin Fiziksel ve Biyokimyasal ÖzellikleriArticle10.53433/yyufbed.9679752631551621111032