Şengün, AbdulkadirDönmez, NazmiyeDuran, İsmetÜlker, H. Esra2021-06-232021-06-2320132148-7529https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRrek1EWXdNQT09https://hdl.handle.net/20.500.12491/2794Amaç: Bu çalışmanın amacı obez ve morbid obez hastaların tükürük pHsı tamponlama kapasitesi ve DMF-T indeks değerlerini sağlıklı bireylerle karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya vücut kütle indeksi (VKİ) (Body Mass Index) ≥30 olan ve yaş ortalaması 45.6 olan 34 obez bayan ile, VKİsı 19-25 olan ve yaş ortalaması 41 olan 12 sağlıklı bayan gönüllü olarak katıldı. Obez gruptaki bireyler ayrıca 15 birey obez (VKİ <39.9) grup, 19 birey (VKİ ≥40) morbid obez grup olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Her bireyin uyarılmamış tü- kürükleri biriktirildikten sonra tükürük pHları ve tamponlama kapasiteleri ölçüldü. Ağız içi muayeneleri ise DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) kriterlerine göre yapıldı ve DMF-T indeks değerleri kaydedildi. Bulgular: İstatistiksel analiz sonucuna göre; ortalama tükürük pH, tamponlama kapasitesi, ve DMF-T indeks değerleri obez grupta; 6.98±0.4, 3.91±0.8, 12.73±7.65, morbid obez grupta; 6.98±0.25, 4.14± 1.12, 11±8.39, ve kontrol grubunda; 6.95 ± 0.43, 3.48±0.5, 9.25± 6.77 olarak elde edildi. Bu çalışmada sağlıklı bireylerle obez bireyler arasında tükürük pHsı ve tamponlama kapasitesi yönünden herhangi bir fark olmadığı gözlendi. Ayrıca kontrol grubu ile obez grupların DMF-T indeksleri arasında da bir fark olmadığı bulundu. Sonuç: Sonuç olarak obezitenin tükürük pHsı, tamponlama kapasitesi ve çürük insidansı üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edildi.Background: The salivary pH, buffering capacity and DMF-T index of obese and morbide obese patients were compared with those of healthy controls. Methods: Test group of this study was consisted of thirty four volunteers (mean age 45.60) obese women patients with Body Mass Index (BMI ≥ 30) and control group was consisted of twelve healthy volunteers (mean age of 41) nonobese women patients with BMI between 19-25. Obese patients were divided in two subgroup; fifteen patients as obese group (BMI<39.9) and nineteen patients (BMI ≥ 40) as morbide obese group. Un-stimulated mixed saliva was collected for 5 or 10 minutes from the subjects. Salivary pH and buffering capacity were measured (modified Ericsson method) using a pH/ION-Meter. The dental examinations were performed according to WHO criteria and DMF-T index was calculated. The data were statistically analyzed. Results: The obese patients mean salivary pH was 6.98±0.4, buffering capacity was 3.91±0.8 and DMF-T index was 12.73±7.65, in morbide groups mean salivary pH was 6.98±0.25, buffering capacity was 4.14± 1.12 and DMF-T index was 11±8.39 found. The control groups mean salivary pH was 6.95 ± 0.43, buffering capacity was 3.48±0.5 and DMF-T index was 9.25± 6.77. There were no differences in pH, buffering capacity and DMF-T index between groups (p>0.05). Conclusion: As a result of this study, it was suggested that obesity could not influence the salivary pH, buffering capacity and caries indices.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessPeriodontolojiPeriodontal hastalıklarAğız Cerrahi İşlemleriPeriodonticsPeriodontal DiseasesOral Surgical ProceduresObezitenin tükürük PH'sı, tamponlama kapasitesi ve diş çürüğü insidansı'na etkisi+Effects of obesity on salivary PH, buffering capacity and dental caries incidenceArticle223144148193060