Gündoğdu, MüttalipBerk, Selma KuruCanan, İhsanKoçoğlu, Selma TunaÇelik, FeritTaş, Akgül2021-06-232021-06-2320171308-75761308-7584https://doi.org/10.29133/yyutbd.311855https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpnM05qUXhNUT09https://hdl.handle.net/20.500.12491/3771In the study, the effect of gibberellic acid treatments on fruit quality of strawberry cv. Seascape grown in Bolu ecological conditions was examined. The fruit quality parameters were identified under the application of two concentration of GA3 (50 ppm and 100 ppm). It was determined that the values of SSC, pH, TA and fruit hardness were not statistically affected by both GA3 applications. The highest values related fruit weight and size were obtained at 50 ppm GA3 application. The SCC and firmness values were determined as 6.67 brix° and 1.31 kg/cm2 in 100 ppm concentration, respectively. The fruits treated with 50 ppm GA3 had lower pH than those treated 100 ppm GA3 and control. In addition, the highest fruit weight (46.01 g) and fruit acidity (1.11%) were obtained at the application of 50 ppm GA3. It was also found that the GA3 application did not cause a significant change in the flavor, taste and juice values.Bolu ekolojik koşullarında yetiştirilen Seascape çilek çeşidine ait meyve kaliteleri üzerine gibberelik asit uygulamasının etkisi araştırılmıştır. İki konsantrasyonda hazırlanan (50 ppm and 100 ppm) GA3 uygulamasının meyve kalite parametreleri üzerindeki etkisi belirlenmiştir. SÇKM, pH, toplam asitlik ve meyve sertliği değerlerinin her iki uygulamada da istatistiksel olarak etkilenmediği ve uygulamalar arasında fark bulunmadığı tespit edilmiştir. Diğer kalite parametrelerine ait değerlerin ise en yüksek 50 ppm uygulamasında elde edildiği görülmüştür. Yapılan araştırmada SÇKM ve sertlik değerleri 100 ppm'lik konsantrasyonda sırasıyla 6.67 briks° ve 1.31 kg/cm2 olarak belirlenmiştir. Kontrol meyveleri en yüksek pH değerine (4.08) sahipken, 50 ppm GA3 uygulanan meyveler en düşük pH değerine sahip olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak, en yüksek meyve ağırlığı (46.01 g) ve meyve asitliği (% 1.11), 50 ppm GA3'ün uygulamasında elde edilmiştir. Ayrıca GA3 uygulamasının aroma, tat ve meyve suyu değerlerinde önemli bir değişime neden olmadığı görülmüştür.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessFruit QualityGibberallic AcidSeascapeStrawberryMeyve KalitesiGibberellik AsitSeascapeÇilekDetermination of effect of gibberellic acid treatments on the fruit quality of strawberry cv. SeascapeSeascape çilek çeşidinin meyve kalitesi üzerine gibberellik asit uygulamasının etkisinin belirlenmesiArticle10.29133/yyutbd.3118552746086122-s2.0-85039915903Q3287641