Kıralan, MustafaBayrak, Ali2021-06-232021-06-2320051300-30701309-6273https://app.trdizin.gov.tr/makale/TmpBeU1qSXkhttps://hdl.handle.net/20.500.12491/1746Oksidasyon, yağların bozulmasında en önemli reaksiyonlardan biridir. Oksidasyonu önlemek için en yaygın ve en etkili yöntem antioksidan kullanımıdır. Sentetik antioksidanların sağlık üzerine birçok olumsuz etki göstermesi doğal antiok-sidanlara olan ilgiyi artırmaktadır. Doğal antioksidanlarca zengin kaynaklar baharat, tıbbi bitki, çay, yağ, tohum, protein, sebze, tahıl ve meyvelerdir. Bu çalışmada, bitkisel yağların stabilizasyonunda kullanılan çeşitli doğal antioksidanlar ve bunların antioksidatif etkileri irdelenmiştir.Lipid oxidation is a major reaction in the deterioration of fats and oils. Use of antioxidants is the most com­mon and effective method to prevent of lipid oxidation. They have been gaining interest due to some adverse effects of the synthetic antioxidants oh health. The sources rich in naturel antioxidants are spices, herbs, teas, oils, seeds, vegetables, ce­reals, fruits and proteins. In this rewiev, some naturel antioxidants used to stabilize the vegetable oils and their antioxidative effects were summarized.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBitkisel YağlarDoğal AntioksidanlarStabilizasyonVegetable OilsNatural AntioxidantsStabilisationBitkisel yağların stabilizasyonunda doğal antioksidanların rolüThe role of natural antioxidants in stabilization of vegetable oilsArticle30424725460222