Türker, Hakan2021-06-232021-06-2320182602-473Xhttps://doi.org/10.26650/ASE201813https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpBeU16YzRPQT09https://hdl.handle.net/20.500.12491/1029DOI: 10.26650/ASE201813Bu çalışmada modern ve sürdürülebilir üretim metotlarından olan akuaponik sisteminde farklı dönemlerde yetiştirilen bitkilerin su kalitesindeki performansı değerlendirilmiştir. Kurulan akuaponik üretim sisteminde koi, Cyprinus carpio var. Koi, balıklarının ve farklı bitkilerin (yapraklı bitki olarak; marul, Lactuca sativa var. Crispa, ve meyveli bitki olarak; çilek, Fragaria sp.,) büyüme performansı, makro besinlerin döngüsü ve bitkilerin su kalitesi parametrelerine etkileri izlenmiştir. Balık ve bitki üretim üniteleri ve filtreleme ünitelerinden oluşan akuaponik üretim sistemde yapılan denemelerde makro besinlerin sistemden giderilme oranları marul uygulamasında fosfat için %42,95 ve nitrat için %55,45 ve çilek uygulamasında da fosfat için %35,49 ve nitrat için %46,36 olarak bulunmuştur. Çalışma sonucundan bulgulara göre marul ile yapılan denemede, genel olarak makro besinlerin ortamdan giderilmesi çilek ile yapılan denemelere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu çalışmada elde edilen makro besinlerin giderilme oranları, yetiştiricilikte artan çözünmüş besinlerin etkili bir şekilde azaldığını göstermiş bu üretim sisteminin çevre-dostu ve sürdürülebilir bir metot olduğunu doğrulamıştır. This study evaluates the performance of plants grown at different times in the aquaponics system-a modern and sustainable production method—on water quality. In the established aquaponics system, this study monitored the growth performance of koi fish, Cyprinus carpio var. koi, and different plants (lettuce, Lactuca sativa, var. Crispa as a leafy plant and strawberry, Fragaria sp. as a fruit plant), pertaining to macro nutrient cycling and effects of plants on water quality parameters. Experiments in an aquaponics system comprising a biological filter and plant unit found that the removal rates of macro nutrients from the system were as follows: 1) 4295% for phosphate and 55.45% for nitrate in lettuce and 2) 35.49% for phosphate and 46.36% for nitrate in strawberries. It was observed that, in general, the rate of removing macro nutrients was higher in the lettuce experiment than in the strawberries one. The elimination rates of macro nutrients in this study show that increasing dissolved nutrients in an aquarium is effectively reduced, which confirms that this production system is an environmentally-friendly and sustainable method.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBahçe BitkileriBitki BilimleriZiraat, Toprak BilimiBiyolojiEndüstri MühendisliğiOrman MühendisliğiAkuaponik Yetiştiricilik Sisteminde Farklı Bitkilerin Besin DinamiğiNutrient Dynamics of Different Plants in an Aquaponics Aquaculture SystemArticle10.26650/ASE20181333377832-s2.0-85092332752Q4302378WOS:000452121100003N/A