Çakir, IbrahimAydin, FurkanÖzer, Göksel2024-09-252024-09-252020https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/622143https://hdl.handle.net/20.500.12491/1436901.09.2020Mayalar, gıda endüstrisindeki önemli mikroorganizma gruplarından biri olmakla birlikte birçok ekosistemin önemli bilesenlerindendir. Maya tür ve suslarının tanımlama yöntemi oldukça önemlidir. Bu yüzden bu yöntemlerin basit, güvenilir, hızlı ve düsük maliyetli olması gerekmektedir. Bu çalısma kapsamında öncelikle farklı fermente gıda ürünlerinden izole edilmis 8 farklı türe ait 112 adet maya susunun tür içi ve türler arası genetik karakterizasyonu dünyada ilk defa olmak üzere iPBS retrotranspozon markör sistemi ile gerçeklestirilmistir. Ikinci olarak izolatlar alternatif bir yöntem olan MALDI TOF MS yöntemi ile de tanımlanmıstır. Olusan farklı grupların moleküler tanımlaması 26S rRNA bölgesinin D1/D2 alt bölgesinin sekanslanmasıyla gerçeklestirilmistir. Çalısmada kullanılan 8 adet iPBS primeri tarafından primer basına ortalama 34.75 olmak üzere toplamda 278 adet polimorfik bant üretilmistir. iPBS markör sistemi için belirlenen Polymorphic Information Content (Polimorfik Bilgi Içerigi:PIC) ile resolving power (Çözünürlük Gücü: RP) sırasıyla 0.23 ve 10.11 olarak tespit edilmistir. Maya türleri için elde edilen genetik parametreler; polimorfik bölgelerin yüzdesi %19.23-%71.21, Nei'nin gen çesitliligi 0.085-0.228, Shannon'ın bilgi endeksi degerleri 0.125 ie 0.349 arasında degiskenlik gösterdigi görülmüstür. Düsük gen akısı degeri (0.09) izolatlar arasındaki genetik farklılıgın (0.85) özellikle türler arasındaki farklılıklardan kaynaklandıgını ortaya koymaktadır. UPGMA analizleri türler arasındaki olusan varyasyona göre maya suslarını farklı gruplar altında toplamıs olup türler arasında önemli derecede genetik farklılık oldugunu göstermistir. Çalısmada degerlendirilen sekiz primerin herbirisi türleri ayırmada yeterli ayrım gücünü göstermistir. Bu çalısma bulguları iPBS yönteminin gıda kaynaklı mayaların tanımlanmasında ve genetik karakterizasyonunda kullanılabilir oldugunu göstermektedir. Izolatların MALDI-TOF-MS sonuçları degerlendirildiginde, hızlı ekstraksiyon ile tam ekstraksiyon arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmus olup (p küçük 0.05) tam ekstraksiyon ile gerçeklestirilen MALDI-TOF-MS tanımlamasının daha iyi sonuçlar verdigi görülmüstür. MALDI-TOF-MS yönteminin farklı gıda materyallerinden izole edilen mayaların tanımlanmasında yararlı olabilecegi görülmüstür. Son olarak, bu çalısma endüstriyel öneme sahip olan maya tür ve suslarının tanımlanma metodolojisi ve populasyon genetigi ile ilgili daha ileri çalısmalar için bir ön çalısma niteligi tasımaktadırtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessMaldı-tof-mssekanslamamayaipbsretrotranspozonlarFarklı Gıdalardan İzole Edilmiş Yerel Maya Suşlarının Türler Arası ve Tür İçi Genetik Farklılıkların iPBSRetrotranspozon Markörleri ile İncelenmesi ve MALDITOF- MS Biotyper Sistemi ile Hızlı ve Kesin TanısıProject149622143