Okatan, VolkanGündoğdu, MüttalipGüçlü, Sultan FilizÇelikay, AyşegülÇolak, Ayşen MeldaKorkmaz, NazanPolat, Mehmet2024-09-252024-09-2520171308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/239065https://hdl.handle.net/20.500.12491/14709Bu çalışmanın amacı Türkiye'de yetiştirilen farklı frenküzümü çeşitlerinin rutin, protocatechuic, catechin, p- hydroxy benzoic, chlorogenic, caffeic, kuersetin, luteolin, kamferol, p-coumaric, vanilin ve ferulic asit içeriklerinin belirlenmesidir. Kırmızı ve siyah frenküzümü çeşitleri (Goliath, Red Lake, Rovada, Rosenthal, and Booskop Giant) ters fazlı yüksek performanslı sıvı kromatografisi kullanılarak fenolik asit içeriklerini belirlemek için analizleri yapılmıştır. Sonuçlar p-coumaric asitin (1.66-0.04 ?g g-1) frenküzümü çeşitlerinde baskın fenolik asit olduğunu göstermiştir. Ayrıca frenküzümü meyvelerinden elde edilen ekstraktlardan elde edilen diğer sınuçlarda rutin (35.41-7.23 ?g g-1), protocatechuic (3.28-2.84 ?g g-1), chlorogenic (65.49-2.38 ?g g-1), ve kuersetin asit (2.29-1.50 ?g g-1) fenolikleri gözlemlenmiştirtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessFrenküzümü (Ribes spp.) Çeşitlerinin Fenolik İçerikleriArticle272192196239065