Yazar "Yavuz, Recep" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Characterisation and fate of grayanatoxins in mad honey produced from Rhododendron ponticum nectar(Elsevier Sci Ltd, 2014) Kurtoğlu, Arzum Bahar; Yavuz, Recep; Evrendilek, Gülsün AkdemirMad honey from Rhododendron ponticum nectar is produced in a large quantity in the western Black Sea region of Turkey and causes poisoning due to consumption of grayanatoxins (GTX I and III). There are a few studies about characterisation of GTXs in mad honey produced from R. ponticum. This study quantified basic properties including concentrations of GTX I and GTX III in mad honey samples collected in three consecutive years. Although the chemical composition of mad honey varied annually depending on the production year, mean GTX I and GTX III contents were estimated at 20.4 +/- 1.69 and 8.20 +/- 1.93 mg/kg, respectively. The concentrations of GTXs did not change significantly during storage of 6 months. (C) 2014 Elsevier Ltd. All rights reserved.Öğe Düzce esenli merasında bazı ıslah yöntemlerinin verimliliğe etkisi(Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2007) Yavuz, Recep; Karagül, Refik2005-2006 yıllarında yürütülen bu çalısma, mevcut bitki örtüsü verimsizlesmis Düzce Esenli merası ve aynı özelliklere sahip diger mera alanları için uygun ıslah yöntemlerinin ortaya konması amacıyla yapılmıstır. Daha önce hiçbir isleme tabi tutulmayan Esenli Köyü dogal mera alanında bir kontrol (A) ve 2 farklı ıslah yöntemi ele alınmıstır. Islah yöntemleri: gübreleme (B) ve sürülerek ekim + gübreleme (C)'dir. Gübrelemenin hiçbir sey yapılmayan meraya göre ne kadar bir iyilesme getirdigi ve sürülerek ekim + gübrelemenin, dogal bir meraya göre ne gibi bir farklılık olusturdugu arastırılmıstır. En yüksek yesil ot, kuru ot, kuru madde, ham protein, fosfor ve ham kül verimi C uygulamasından sırasıyla 248.20, 148.95, 140.58, 27.43, 0.81 ve 10.02 kg/da elde edilmistir. Yesil ot, kuru ot, kuru madde, ham protein, fosfor ve ham kül verimi A uygulamasında sırasıyla 37.18, 19.37, 17.70, 1.90, 0.49, 1.25 kg/da; B uygulamasında ise sırasıyla 147.92, 84.54, 76.38, 10.88, 0.28, 6.06 kg/da belirlenmistir. Uzun yıllar ortalamasından farklı olarak, 2006 yılında bitkilerin aktif büyüme dönemi boyunca devam eden yagıs yetersizliginin; verim degerlerinin düsük düzeyde kalmasına neden oldugu görülmüstür. Arastırma sonuçlarına göre, alanının düz, toprak yapısının yem bitkisi yetistiriciligine uygun olması, ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi amacıyla incelenen tüm konularda en yüksek degerlerin elde edilmesi nedenleriyle, sürülerek ekim + gübreleme uygulamasının en iyi ıslah yöntemi olabilecegi düsünülmektedir. Anahtar Sözcükler : Mera, Ekim, Gübreleme, Ot Verimi, Protein Verimi