Yazar "Yaman, Izzet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı bakım koşullarında yetiştirilen Çakıldak fındık çeşidinin verim ve meyve özelliklerinin değişimi(2021) Balta, Mehmet Fikret; Yaman, Izzet; Kirkaya, Hüseyın; Karakaya, OrhanBu araştırma, bakımlı (teknik ve kültürel uygulamaların eksiksiz olarak yapıldığı) ve bakımsız (herhangi bir uygulamanın yapılmadığı) fındık bahçelerinde yetiştirilen Çakıldak çeşidinin verim ve meyve özelliklerini belirlemek amacıyla 2018 ve 2019 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada incelenen verim ve meyve özellikleri bakımından bakımlı ve bakımsız bahçeler arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir (p<0.05). Bakım koşullarına bağlı olarak, çotanaktaki meyve sayısı 2.39 (bakımsız) ile 2.95 (bakımlı), ocak verimi 721 g (bakımsız) ile 1751 g (bakımlı) ve gövde verimi 49.3 g (bakımsız) ile 432 g (bakımlı) arasında belirlenmiştir. Bunun yanında, kabuklu meyve ağırlığı 1.82 g (bakımsız) ile 2.27 g (bakımlı), iç meyve ağırlığı 0.96 g (bakımsız) ile 1.30 g (bakımlı), iç oranı %52.75 (bakımsız) ile %57.30 (bakımlı), kabuk kalınlığı 0.78 mm (bakımsız) ile 0.95 mm (bakımlı), sağlam iç oranı %78.0 (bakımsız) ile %91.9 (bakımlı) ve kusurlu iç oranı %7.2 (bakımlı) ile %18.3 (bakımsız) arasında tespit edilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular fındık yetiştiriciliğinde teknik ve kültürel uygulamaların yeterli ve düzenli yapılması durumunda verim dalgalanmasının azaltılabileceğini ve çotanaktaki meyve sayısı, kabuklu meyve ağırlığı ve sağlam iç oranı gibi verimi etkileyen unsurların arttırılabileceğini göstermiştir.Öğe Sugar and Biochemical Composition of Some Apple (Malus × domestica Borkh.) Cultivar Grown in the Middle Black Sea Region(2022) Balta, Mehmet Fikret; Karakaya, Orhan; Yaman, Mehmet; Kirkaya, Hüseyın; Yaman, IzzetDue to its different ecological conditions, Türkiye is one of the rare countries where the most of fruit species have spread widely throughout the country, both economically and naturally. In this study on apple, which is one of the important fruit species with economic importance, was aimed to determine the color characteristics, biochemical and sugar contents of 4 different commercial apple cultivars grown in the ecological conditions of Çarşamba district of Samsun province. The material of the study consisted of 6-7 years (2016 and 2017) old trees belonging to Granny Smith, Fuji, Galaxy Gala, and Royal Gala cultivars grafted on M9 clone rootstock. Wide variations occurred in all parameters evaluated in the study among the cultivars. The fructose content of the cultivars was from 14.22 (Royal Gala) to 34.40 g 100 ml-1 (Fuji), glucose content was from 1.30 (Galaxy Gala) to 4.34 g 100 ml-1 (Fuji), and sucrose content was varied from 2.01 (Fuji) to 4.52 g 100 ml-1 (Granny Smith). The highest value in total sugar content was determined in Fuji cultivar with 40.75 g 100 ml-1. The highest total phenolics, total flavonoids and antioxidant activity (according to DPPH and FRAP) were 423.7 mg 100 g-1 (Granny Smith), 96.1 mg 100 g-1 (Fuji), 250.8 µmol 100 g-1 (Granny Smith) and 952.9 µmol 100 g-1 (Granny Smith), respectively. In the principal component analysis results, the first component was associated with a*, b*, hue angle, total phenolics, total flavonoids and antioxidant activity (DPPH and FRAP) and explained 59.4% of the total variation. The second component explained 36.4% of the total variation of the obtained data and was determined to be related to L*, chroma, glucose, sucrose, fructose, and total sugar properties. As a result, Granny Smith cultivar gave remarkable results in terms of biochemical properties and Fuji cultivar in terms of sugar content. It is thought that the results obtained may guide the researches to be made about apples in this region.Öğe Taşova (Amasya) Yöresinde Yetiştirilen ‘Ekmek’ Ayva Çeşidinin Fiziksel ve Biyokimyasal Özellikleri(2021) Balta, Mehmet Fikret; Karakaya, Orhan; Yaman, Izzet; Uzun, Serkan; Kirkaya, HüseyınÇalışma, Amasya ili Taşova ilçesinde yetiştirilen ‘Ekmek’ ayva çeşidinin fiziksel ve biyokimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada meyve ağırlığı 305.43 g, meyve eti sertliği 62.50 N, suda çözünebilir kuru madde miktarı %11.64, titre edilebilir asitlik %0.83, C vitamini içeriği 11.60 mg/100 ml, glikoz içeriği 3.10 g/100 ml, sukroz içeriği 1.87 g/100 ml, fruktoz içeriği 7.62 g/100 ml, toplam fenolik 121.8 mg/100 g, toplam flavonoid 18.4 mg/100 g, antioksidan aktivitesi DPPH testine göre 0.46 mmol/100 g ve FRAP testine göre 2.67 mmol/100 g olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, ‘Ekmek’ ayva çeşidinin insan sağlığına faydalı ve hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahip olan fenolikler ve antioksidanlar bakımından zengin olduğu belirlenmiştir.