Yazar "Yaman, Huri Melek" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Coupling socioeconomic factors and cultural practices in production of einkorn and emmer wheat species in Turkey(Springer, 2020) Yaman, Huri Melek; Ordu, Bülent; Zencirci, Nusret; Kan, MustafaWheat, a basic food source in Turkey and the world, provides calories, protein, and energy to many people. Wheat has evolved from primarily domesticated hulled wheats. Of them, einkorn (Triticum monococcumssp.monococcum) (EIW) and emmer (Triticum dicoccon) (EMW), with their cultural heritages from the past until the present, are popular ones, and they are still grown in patches across Turkey. In this study, the main material consists of the data obtained through a questionnaire with 53 emmer- and einkorn-related people-producers, sellers, etc., from five largely einkorn- and emmer-growing provinces (Bolu, Kastamonu, Karabuk, Sinop, and Samsun) in the western Black sea region. The main aim was to determine the valuation and usage of einkorn and emmer in the survey area. While 78.0% of the farmers were producing einkorn, 22.0% of them were producing emmer wheat. Most of the farmers (86.0%) did not sell or trade hulled wheat because of the difficulties in harvesting and processing. There is no perfect market to sell them and find the quality seed to produce again. Because of these, einkorn and emmer are being produced by the farmers as in subsistence farming (traditional type) and being valued by using traditional home consumption techniques. The popularity of einkorn and emmer wheats is increasing, and health concerns of the public are accelerating interest in them. Therefore, increased acreage should be devoted to these wheats in Turkey to meet predicted market demand.Öğe Determination of geographic distribution and macro-micro element content variation of einkorn (Triticum monococcum ssp. monococcum) and emmer (Triticum dicoccum Schrank.) wheats in Western Blacksea region(Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2018) Yaman, Huri Melek; Zencirci, NusretBiz bu çalışmada Batı Karadeniz Bölgesi'nin beş ilinden (Bolu, Kastamonu, Karabük, Sinop, Samsun) Temmuz-Ağustos 2016'da topladığımız dokuz adet siyez buğdayı (Triticum monococcum ssp. monococcum) ve çatal siyez buğdayı (Triticum dicoccum schrank.) ile kıyaslama yapmak için bir adet ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) ve bir adet makarnalık buğday (Triticum durum Desf.) aldık. Bu alanlardaki ekonomik, pazarlama ve sosyal yapılar 53 ucu açık anket yardımı ile belirlenmiştir. Veriler SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Siyez ve çatal siyez buğdayı yerinde yetiştirme ve doğal hasatı beş ilin hepsinde gözlemlendi, ama Kastamonu İhsangazi ve Bolu Seben bölgelerinde daha büyüktü. Eski siyez buğdayını modern buğdaydan ayıran en önemli özellik işleme zorluklarıdır. Ancak, günümüzde özellikle İhsangazi'de ekim alanları ve ekimin önemi artmakta ve yurtdışına ihraç edilmektedir çünkü doğal besin maddelerine talep artmıştır. Topladığımız buğday örneklerinde makro elementler (N, P, K), mikro elementler (Fe, Mn, Zn, Cu), enerji, karbonhidrat, protein, nişasta, yağ, lif, şeker, ham kül, ham protein, % protein, hektolitre, 1000 dane ağırlığı ile ilgili analizler Konya Laboratuvar ve Depoculuk, Tarım, Gıda, Enerji A.Ş. Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda yaptırılmıştır. Ayrıca, toprak örneklerinde satürasyon, tuz, pH, kireç (CaCO?), aktif kireç, K?O (potasyum oksit), P?O? (fosfor pentoksit), elektrik iletkenliği (EC), azot, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, çinko, bakır ve organik madde tespiti Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı'nda yaptırılmıştır. Analizler sonucu elde ettiğimiz verilerin istatistikleri yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. ANOVA tablosuna göre buğday örnekleri element içeriği açısından N, P, K, Fe, Zn ve Mn anlamlı, Cu anlamsız çıkmıştır. Diğer özellikler açısından 1000 tane ağırlığı, ham protein, enerji, ham selüloz, ham yağ, hektolitre, karbonhidrat, nişasta, şeker anlamlı, hamkül anlamsız çıkmıştır. ANOVA tablosuna göre toprak örnekleri elementler açısından N, Na, K, Fe, Cu, Ca, Zn, Mn ve Mg anlamlı sonuç vermiştir. Diğer özellikler; satürasyon, pH, CaCO? (kireç), aktif kireç, K?O (potasyum oksit), P?O? (fosfor pentoksit) açısından anlamlı, fakat tuz ve elektrik iletkenliği açısından anlamsız sonuç vermiştir. LSD tablosuna göre buğday örneklerinde; populasyon-4 P, K, Cu, Fe ve Mn açısından ön planda, Kunduru-1149 1000 tane ağırlığı, ham protein, enerji, ham selüloz ve hektolitre açısından ön planda, populasyon-8 ise enerji, ham yağ, karbonhidrat ve nişasta açısından ön plandadır. LSD tablosuna göre toprak örneklerinde; populasyon-5 Cu, Ca ve Mg, populasyon-8 N, Fe ve Mn elementleri açısından ön planda. Populasyon-2 N ve Zn elementleri ve diğer içerikler CaCO?, aktif kireç, elektriksel iletkenlik, K?O, organik madde, P?O?, tuz açısından diğer populasyonlara göre ön plandadır. Korelasyon hesaplarında 11 buğday örneğinde N-Cu (0.926), P-Mn (0.838), P-K (0.788), karbonhidrat-nişasta (0.975), enerji-nişasta (0.817), enerji karbonhidrat (0.762) yüksek anlamlı, Zn-Mn (0.634), ham protein-nişasta (-.605), ham protein-karbonhidrat (-.706), ham protein-ham selüloz (0.609), ham selüloz-şeker (-.687), hektolitre-nişasta (-.691), hektolitre-karbonhidrat (-.626) anlamlı çıkmış, diğerleri anlamlı çıkmamıştır. Toprak örneklerinde korelasyon; Fe-Mn (0.802), total N-Mn (0.736), CaCO?-aktif kireç (1.000), saturasyon-tuz (0.829), organic madde-P?O (0.789), CaCO?-K?O (0.750), aktif kireç-K?O (0.749) yüksek anlamlı, total N-Zn (0.725), Cu-Mg (0.704), Cu-Ca (0.608) anlamlı çıkmış, diğerleri anlamlı çıkmamıştır. Öbekağacı grafiğinde 11 buğday örneği için iki ana grup oluşmuş 10 örnek ilk ana grupta toplanmış, populasyon-4 tek başına ikinci grupta kalmıştır. Öbekağacı grafiğinde 11 toprak örneği için iki ana grup oluşmuş ilk ana grup beş, ikinci ana grup altı populasyondan oluşmuştur.Öğe Nutritional and Technological Aspects of Ancient Wheat(Springer International Publishing, 2022) Evlice, Asuman Kaplan; Pehlivan, Aliye; Keçeli, Alaettin; Şanal, Turgay; Karabak, Sevinç; Zencirci, Nusret; Yaman, Huri MelekThe ancient wheat had a background as part of our diet and played an important role as the main source of foodstuff for the early civilizations in the Fertile Crescent. Among ancient wheat species, einkorn (Triticum monococcum ssp. monococcum L.) and emmer (T. dicoccum Schrank) are still cultivated in some parts of Turkey, Bulgaria, and Greece. Spelt (T. aestivum ssp. spelta), macha (T. aestivum subsp. macha), and vavilovii (T. subsp. vavilovii) are also grown in limited amounts in Germany, Italy, and Spain. They are the ancestors of the modern cultivars currently grown worldwide. Modern wheats, both common (T. aestivum L.) and durum (T. durum Desf.), currently account for around 95% and 5% of the world production, respectively. Einkorn, emmer, and spelt play only minor roles in terms of production and utilization. However, there is a significant interest in the consumption of ancient wheats since some researches have indicated that they may have a healthier and more nutritious profile than modern wheats. This increasing interest in ancient wheats encouraged studies on their usage in the manufacture of bread, biscuits, pasta, etc., as an alternative to modern wheat products. Each product of consumption derived from wheat such as bread, pasta, noodles, biscuits, etc., has specific quality requirements. The presence, amount, and composition of several components in the wheat grain impact the technological and nutritional quality of wheat. Therefore, this chapter summarizes the nutritional and technological quality properties of ancient wheats, providing a summary of the studies that have been published so far on different products such as bread, pasta, biscuits, bulgur, breakfast cereals. © The Editor(s) (if applicable) and The Author(s), under exclusive license to Springer Nature Switzerland AG 2022.