Arşiv logosu
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kuvvet, Ceren" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Improvement of pectinase production by co-culture of Bacillus spp. using apple pomace as a carbon source
    (Springer, 2019) Kuvvet, Ceren; Uzuner, Sibel; Çekmecelioğlu, Deniz
    Increasing interest in using food and agricultural wastes for low cost enzyme production continues in fermentation industry. Bacteria, especially Bacillus subtilis, are known to produce pectinases in synthetic media and media amended with agricultural wastes as a carbon source, whereas the potential of co-culturing Bacillus species to produce pectinases has not been fully studied yet. In this study, co-culture of B. subtilis and B. pumilus was optimized for solid load and pH to maximize pectinase production in submerged fermentation using apple pomace as the carbon source. Optimal pectinase activity was achieved as 11.25IU/mL with 15% apple pomace (solid load), pH 9.0, and 1/4 of culture ratio (B. subtilis/B. pumilus) at 30 degrees C after 24h of fermentation period according to the Box-Behnken response surface methodology. Thus, it was concluded that a twofold-increase in pectinase production was achieved by co-culturing of Bacillus spp. compared to our previous monoculture Bacillus study.

| Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphanesi, Bolu, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim