Arşiv logosu
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Keçeci, Hande" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Determination of invertase enzyme activity and related gene control depending on the stress conditions in different yeast species
    (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2007) Keçeci, Hande; Genç, Tülay Turgut
    Üreme hızı sonucu ortaya çıkan biyolojik kütledeki artış çoğunlukla ortamdaki karbon kaynağına bağlı olarak farklılık gösterir. Saccharomyces cerevisiae maya türünde, ortamda bulunan değişik karbon kaynaklarının alınması ve kullanılması üreme ile yakın ilişkilidir. Sukrozun kullanılması, Saccharomyces cerevisiae maya türünde SUC2 geni ve Pichia anomala maya türünde INV1 geni tarafından kodlanan hücredışı invertaz aktivitesine bağlıdır. Bu araştırmada Pichia farinosa, Pichia anomala, Pichia jadini, Candida milleri ve Saccharomyces cerevisiae maya türleri farklı karbon kaynaklarında üretilerek stres şartlarındaki invertaz aktiviteleri belirlendi. Saccharomyces cerevisiae araştırmamızda kontrol maya türü olarak kullanıldı. Pichia farinosa üreme aşamalarının hiçbirinde invertaz aktivitesi göstermedi. Ayrıca bu maya türünde değişik sıcaklık ve pH değerlerinde de invertaz enzim aktivitesine rastlanmadı. Pichia anomala maya türünün invertaz aktivitesinin, logaritmik ve durağan üreme safhalarında, glikoz baskılaması ile kontrol edildiği görüldü. Değişik sıcaklıklarda ve pH değerlerinde enzim aktivitesinin yine glikoz baskılaması tarafından kontrol edildiği gözlendi. Pichia jadini ve Candida milleri maya türleri en yüksek invertaz aktivitesini göstermiş olup, bu enzim aktivitesinin glikoz baskılaması ve stres şartlarından etkilenmediği görüldü. Elde ettiğimiz sonuçlar Pichia anomala, Pichia jadini ve Candida milleri maya türleri için 25°C ile 30°C arasındaki sıcaklık değerlerinin, ve 5.0 ile 6.0 arasındaki pH değerlerinin enzim aktivitesi için optimum şartlar olduğunu gösterdi. Pichia anomala ve Saccharomyces cerevisiae maya türlerinde, invertaz aktivitesinin kısa-dönem derepresyon şartlarında uzun-dönem derepresyon şartlarından daha fazla olduğu gözlendi. Anahtar Kelimeler: Pichia sp., Candida sp., İnvertaz, Isı Stresi, Asidite, Glikoz Baskılaması.

| Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphanesi, Bolu, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim