Yazar "Bayram, Fuat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 10 / 10
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Açık Kaynak Kodlu R Uygulaması ile Bibliyometrik Analiz: Helal Turizm Alanında Yapılan İndeksli Yayınlar Üzerine Bir İnceleme(2023) Bayram, Fuat; Erdem, ÖzkanBu çalışmada yıllar içerisinde helal turizm konusunda yapılan çalışmaların kavramsal, entelektüel ve sosyal yapılarının incelenmesi ve bu alandaki akademik literatürün gelişiminin genel bir fotoğrafının çekilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla 31.08.2023 tarihine kadar Scopus veri tabanında yayınlanan İngilizce dilindeki akademik makaleler taranmıştır. Dahil etme ve hariç tutma kriterlerine göre incelenen makalelerden 206 tanesinin örnekleme alınmasına karar verilmiştir. Verilerin incelenmesi amacıyla R istatistik programında yer alan bibliometrix paket programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre helal turizmle ilgili yapılan çalışmaların kavramsal yapılarında turizm destinasyonları ve turizm gelişimi kavramlarının ön plana çıktığı görülürken, turist davranışları ve turist algısı gibi fenomenlerin de çalışmalarda sıkça üzerinde durulduğu görülmektedir. Bu konuda yapılan çalışmaların sosyal yapıları incelendiğinde ise helal turizm konusunun ağırlıklı olarak Endonezya ve Malezya gibi ülkelerde daha çok çalışıldığı görülmektedir. Bununla birlikte elde edilen diğer bulgular çeşitli görselleştirmeler vasıtasıyla çalışmada sunulmuş olup bu alan da çalışma yapmayı planlayan araştırmacılara genel bir çerçeve sunacağına inanılmaktadır.Öğe Current trends and practices in tourism(Peter Lang AG, 2024) Yayla, Özgür; Işin, Alper; Yazicioğlu, Irfan; Bayram, Fuat; Bölükbaş, RabiaThis book has been prepared, by pursuing a scientific goal in the field of tourism and hotel management in order to create a resource for the academicians and sector representatives who conduct studies on the subject. Within this context, the book 'Current Trends and Practices in Tourism', with a focus on tourism and hotel management terminology, is expected to be a source book for the theoretical and practical scientific studies in the fields with which tourism is in close relationship such as gastronomy, recreation and marketing. © 2023 Peter Lang Group AG, Lausanne. All rights reserved.Öğe Gastronomy attractions and practices in tourism(Peter Lang AG, 2023) Yazicioğlu, Irfan; Işin, Alper; Yayla, Özgür; Bayram, Fuat; Bölükbas, RabiaThis book includes studies carried out with a scientific purpose in gastronomy and hospitality in tourism and aims to provide theoretical and practical contributions to both academicians and sector employees. In line with this purpose, the importance and awareness of in tourism, especially gastronomy and food, is revealed, so it is possible to associate conceptual studies with other areas of tourism. In addition, the content has been enriched with examples of hospitality applications in tourism. © 2023 Peter Lang Group AG, Lausanne. All rights reserved.Öğe Kitchen planning in food and beverage business(Peter Lang AG, 2021) Bayram, Fuat[No abstract available]Öğe Mutfak şeflerinin yöresel mantarları tanıma ve kullanım durumlarına ilişkin keşifsel bir araştırma(2018) Erdem, Özkan; Bayram, Fuat; Çiftçi, Berker; Kemer, Ali KemalEski çağlardan bu yana gıda ve tıbbi amaçla doğadan toplanılıp kullanılan yabani mantarlar bugün de kozmetik ve endüstri gibi alanlarda da sıklıkla kullanılmaya başlamıştır. Özellikle son yıllarda dünya genelinde sağlıklı ve güvenilir gıdaya olan talebin artmasıyla birlikte mantar yetiştiriciliği de önemli bir sanayi kolu haline gelmeye başlamıştır. Aynı zamanda ekoturizm ve kırsal turizm uygulayan bölgelerde doğadan mantar toplama eğlenceli ve para kazandıran bir aktivite olmaya başlamıştır. Bunun yanı sıra kırsal kesimde fazla işgücü gerektirmeden ve düşük masraflı üretim ve doğadan toplama bazı ailelerin geçim kaynağı da olabilmektedir. Yapılan literatür taraması sonucunda genellikle envanter çıkarmaya yönelik çalışmalar yapıldığı tespit edilmiş olup, mantarları kullanan ve tüketenlere ilişkin çalışmalara rastlanmamıştır. Bu nedenle bu çalışmada da turizm sektörü içerisinde mantarları kullanan mutfak şeflerinin yöresel mantarları tanıma ve kullanma durumlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Söz konusu çalışmada nitel görüşme yöntemlerinden yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak yorumlanmıştır.Öğe Otel Mutfaklarında Çalışan Mutfak Personelinin Gıda Güvenliği Konusundaki Bilgi Düzeyleri (Türkiye, Almanya, İspanya ve Dubai Örneği)(2020) Bayram, Fuat; Ersoy, YaseminBu araştırma Dört farklı ülkede çalışan (Türkiye, Almanya, İspanya ve Dubai) mutfak\rpersonelinin görüş ve uygulamaları doğrultusunda çalıştıkları mutfaklarda gıda güvenliği\rkonusundaki bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Araştırma\rkapsamında Türkiye’nin turizm bakımından en büyük kentlerinden olan İstanbul, Ankara\rve Antalya, İspanya’nın Sevilla, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai, Almanya’nın\rDusseldorf şehirlerindeki dört ve beş yıldızlı otellerde çalışan toplam 473 mutfak\rpersoneline, bilgi düzeylerinin tespitine yönelik hazırlanmış anket uygulanmıştır.\rÇalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve tabloların oluşturulması amacıyla bir\ristatistik veri analiz programından faydalanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre\rmutfaklarda çalışan personelin gıda güvenliği bilgi puanları eğitim seviyelerine ve aşçılık\reğitimi alma durumlarına göre anlamlı şekilde artış göstermektedir. Ayrıca aşçılık eğitimini\raşçılık okullarında alan çalışanların bilgi puanları, bu eğitimi özel kurslar ve halk eğitim\rmerkezlerinde alan personele göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Bu durum aşçılık\rmesleğine yönelik verilen örgün eğitiminin önemini gözler önüne sermektedir.Öğe Otel ve Restoran İşletmeleri Mutfak Yöneticilerinin Ticari Mutfak Planlama İlkeleri Konusunda Bilgi Düzeylerinin Tespit Edilmesine Yönelik Bir Çalışma(2023) Bayram, Fuat; Nazik, Mahmut HamilAmaç - Bu araştırmanın amacı, otel ve restoran işletmelerinde yiyecek içecek üretiminin gerçekleştirildiği mutfakların planlama aşamasında uzman ekip içinde yer alması gereken mutfak yöneticilerinin, ticari mutfak planlamaya yönelik bilgi düzeylerini tespit etmektir. Yöntem - Araştırmanının evrenini; Ankara, Antalya ve İstanbul illerinde bulunan oteller ile 1. Sınıf lokanta mutfaklarında görev yapan 11592 mutfak yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem çapı Yamane’nin sosyal bilimler için örneklem çapı belirleme formülü kullanılarak 372 bulunmuştur. Örneklem grubu amaçlı örnekleme tekniklerinden yararlanılarak seçilmiş, mutfak yöneticisinin ticari mutfak planlama bilgi düzeylerinin tespitine yönelik 425 mutfak yöneticisine anket uygulaması yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden keşfe dayalı ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüş bu çalışmada elde edilen verilerin analizi istatistik paket programı kullanılarak yapılmış ve çalışmadan elde edilen verilerin analizinde; t testi, Mann-Whitney U testi, ANOVA, Tukey çoklu karşılaştırma testi ve Kruskal Wallis H testi ile Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U-testi gibi istatistiksel testler kullanılmıştır. Tüm istatistiksel analizlerde önemlilik seviyesi olarak p<0.05 değeri kabul edilmiştir. Bulgular - Elde edilen bulgulara göre yaş ilerledikçe mutfak yöneticilerinin ticari mutfak planlamaya yönelik genel bilgi puanlarının anlamlı olarak azaldığı, ticari mutfak planlama yapma sayısı arttıkça mutfak yöneticilerinin genel bilgi puanlarının anlamlı olarak arttığı tespit edilmiştir. Tartışma - Mutfak yöneticilerinin eğitim durumlarına paralel olarak ticari mutfak planlamaya yönelik bilgi puanlarının yükselmesi çalışmanın diğer bir sonucu olarak göze çarpmakta olup bu da alana yönelik verilen eğitimlerin önemini ortaya koymaktadır.Öğe Raw food practices in gastronomy(Peter Lang AG, 2023) Kabacik, Mehmet; Bayram, Fuat[No abstract available]Öğe The Relationship between Menu Designs and Customer Behaviors in Restaurants(Peter Lang AG, 2021) Bayram, Fuat; Erdem, Özkan; Arman, Adem[No abstract available]Öğe The Risk Factors of Food Safety and Precautions to Be Taken in Food and Beverage Businesses(Peter Lang AG, 2021) Bayram, Fuat[No abstract available]