Arşiv logosu
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Bayhan, Nida" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Bitki doku kültürü sistemlerinde vitrifikasyon sorununun Aronya'da (Aronia melanocarpa) modellemesi ve çözüm önerileri
    (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2023) Bayhan, Nida; Yücesan, Bahtiyar Buhara
    Bu tez çalışmasıyla in vitro koşullarda klonal mikroçoğaltım yöntemi ile çoğaltılan ve birçok odunsu bitki türünde de görülen vitrifikasyon (camsılaşma) sorununu Aronia melanocarpa'da modelleyerek, uygun bir vitrifikasyondan kurtarma protokolü geliştirmek ve bu soruna yönelik çözüm önerileri getirmek amaçlanmıştır. Araştırmada, sağlıklı klonlar kullanılarak farklı sükroz ve farklı benzilaminpurin (BAP) konsantrasyonlarında vitrifikasyon oluşturma protokolü (VOP) ile vitröz eksplantlar elde edilmiş; ardından bu eksplantlar tek doz IBA, farklı sükroz ve farklı BAP konsantrasyonlarındaki vitrifikasyon sonlandırma protokolüne (VSP) alınıp iyileşme süreci takip edilmiştir. Aronya eksplantlarında vitrifikasyonun başlama ve sonlanma zamanları, oranları ve morfolojik gözlemlerine, stomaların mikroskobik incelemelerine ve iklimlendirme sürecindeki morfolojik gözlemlerine de bulgularda yer verilmiştir. Çalışmanın sonucunda, vitrifikasyon oluşturma protokolünün BAP içeren çoğu MS besin ortamındaki eksplantlarda %11 ila %77 oranında vitrifikasyon gözlenmiştir. Oluşan vitrifiye yapılarda ise; vitrifikasyon sonlandırma protokolünün BAP'sız MS besin ortamlarında 13. günde %95'in üzerinde iyileşme görülürken; BAP'lı MS besin ortamlarında bu oran %26—%66 arasında değişen yüzdelerde kalmıştır. VSP'nin 31. günde ise; BAP'lı MS besin ortamlarındaki iyileşme oranı yükselerek %66 —%94 arasında farklılık göstermiştir. Böylece bu tez çalışması ile Aronia melanocarpa'nın in vitro koşullardaki klonal çoğaltımında eksplantlarda görülen vitrifikasyonun, vitrifikasyon sonlandırma protokolüne alınarak kurtarılabileceği ortaya konmuştur. Bu çalışma aynı zamanda diğer odunsu meyve türlerinde de sıkça görülen sözkonusu problemin çözülmesine yönelik fikir vereceği kanaatini oluşturmaktadır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    The impact of sucrose and 6-benzylaminopurine on shoot propagation and vitrification in Aroniamelanocarpa (black chokeberry)
    (Springer, 2024) Bayhan, Nida; Yucesan, Buhara
    Vitrification is one of the most significant issues encountered in plant tissue culture applications. It diminishes the quality of in vitro plants, causing their leaves and stems to appear watery and translucent, and it may impede the success of the acclimatization step. In this respect, this study investigates the impact of sucrose and 6-Benzylaminopurine (BAP) concentrations on shoot regeneration and vitrification development in Aronia melanocarpa, known for its high antioxidant content and health benefits. Initially, the presence of BAP, in combination with varying sucrose concentrations, leads to a substantial increase in shoot number, and the largest number (7 shoots per nodal explant) was observed in the Murashige and Skoog (MS) medium containing 3% sucrose and 5.0 mg/L BAP. Furthermore, sucrose concentration plays a crucial role in shoot growth, with higher concentrations promoting more extensive shoot development. However, when 3% sucrose was combined with higher BAP (from 1.0- to 5.0 mg/L), an increased incidence of vitrification was observed over time. Interestingly, lower sucrose concentrations (1% or 2%) combined with 0.5 mg/L or 2.5 mg/L BAP initially delayed vitrification but eventually led to its occurrence. Microscopic analysis of leaf samples with varying levels of vitrification indicates significant differences in the density of stomata, further confirming the detrimental impact of vitrification on cellular structures and physiological processes. The recovery of vitrified plants was evaluated using different growth media combinations. The absence of BAP in the medium led to higher recovery percentages (min 96%) without necrosis, while the addition of 0.5 mg/L BAP promoted shoot growth but potentially inhibited root development. It has been found that media with 1 mg/L BAP and either 10 g/L or 20 g/L sucrose, as well as media with 30 g/L sucrose and 0.5 mg/L BAP, are the most suitable for efficient shoot regeneration with minimal vitrification risk. However, increasing BAP levels for faster shoot regeneration also raises the risk of vitrification. During acclimatization, vitrified plants exhibited stunted shoot growth, shorter and narrower leaves, reduced root numbers and lengths, and decreased survival rates, particularly under lower humidity conditions. The cultivation period required for the recovery of the crop was determined to be 6 weeks under greenhouse conditions for a sustainable plant propagation.

| Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphanesi, Bolu, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim